Samenvatting
Wat bepaalt de politieke denkrichting van Wilders? Welke factoren zijn van invloed op de toename van dementie en overgewicht? Waarom beëindigde Volkert van der Graaf het leven van Pim Fortuyn? Waardoor wordt de Nederlandse euthanasiewet nog altijd als ambivalent ervaren? Zomaar een aantal indringende vragen die ons individueel, familiair, landelijk of mondiaal bezighouden.
In de nieuwe driedelige serie Het collectief geheugen probeert Wilma ter Mull een mogelijk antwoord te geven op dit soort vraagstukken. Zij deed daarvoor onder andere onderzoek naar de Nederlandse geschiedenis van de laatste tweehonderd jaar. In de afgelopen twintig jaar ontdekte ze al dat ons onderbewuste bestaat uit een persoonlijk en collectief deel waarin ervaringen uit vorige levens opgeslagen liggen. Beide delen zijn in het klein en in het groot van invloed op ons dagelijks leven. Een belangrijke conclusie die daar voor haar wederom uit volgde was dat onverwerkte gebeurtenissen uit de persoonlijke of collectieve geschiedenis zich fractaal herhalen: een voorval bestaat uit delen die min of meer gelijkvormig zijn aan de gebeurtenis uit een vorig leven, met een oneindige hoeveelheid variabele details. De herhaling gaat door totdat de mens bewust heeft wat de bedoeling is van wat hem dagelijks, ogenschijnlijk willekeurig, gebeurt.
Deze vondst nodigt uit tot anders waarnemen; een ander bewustzijn. Wilma neemt de lezer in deel één mee op verkenningstocht. Zij geeft een eerste handreiking tot het leren zien van verbanden in de geschiedenis van ons voorgeslacht, daar dit inzicht bij kan dragen aan verrassend nieuwe oplossingen voor grote persoonlijke en collectieve vraagstukken.
Wilma ter Mull is naast schrijfster biografisch coach. Zij werkt in haar praktijk dagelijks met een zelfontwikkelde theorie waar naast astrologie en de Jungiaanse psychologie, de zienswijze beschreven in deze driedelige serie onderdeel van is. Door vorige levens, familieverbanden en onopgeloste zaken te bestuderen, brengt zij in beeld welke persoonlijke en collectieve motieven in iemands leven aanwezig zijn en hoezeer zij van invloed zijn op iemands huidige leven. Daarnaast verzorgt zij cursussen waarin zij haar kennis ook praktisch overdraagbaar maakt.
Van Wilma's hand verschenen eerder: Een oude geschiedenis in een nieuwe tijd (2004), De verborgen waarheid achter drie Amerikaanse presidenten (2009), Dimensies achter het bewustzijn (2011) en Leven in verbinding met Sophie (2012).