Fragment
Op maandag 8 mei 1945 verwelkomden Heemskerkers aan de Rijksstraatweg de eerste Canadese bevrijders. Daarmee kwam een einde aan de Duitse bezetting, die vijf jaar had geduurd. Er kwam direct een ‘schoonmaakactie’ op gang, waarbij een arrestatieploeg van de Binnenlandse Strijdkrachten ‘foute’ Heemskerkers oppakte. Het ging om NSB’ers en figuren die zich pro-Duits hadden gedragen of in dienst van de bezetter waren getreden.
In totaal werden zo’n dertig mensen opgepakt en overgebracht naar slot Assumburg. Als eerste waren burgemeester Karel ter Punt en zijn vrouw aan de beurt. Zij waren al op zondag 7 mei gearresteerd. Van kasteel Assumburg werden de arrestanten overgebracht naar bewaringskampen in onder meer Castricum en Haarlem. Terwijl zij daar verbleven, verzamelde de Politieke Opsporingsdienst (POD), na maart 1946 vervangen door de Politieke Recherche Afdeling (PRA), gegevens over de verdachten. Het duurde soms maanden voor men werd verhoord. Sommige gearresteerden moesten voor een Tribunaal verschijnen, anderen werden na verloop van tijd vrijgelaten.
Na hun vertrek uit het dorp werd het stil rond de ‘foute’ Heemskerkers. Ze leken in het niets te zijn opgelost. Behalve hun naaste familie wist vrijwel niemand iets over hun detentie en berechting. De pers besteedde alleen aandacht aan de berechting van burgemeester Ter Punt.
De politieke delinquenten, zoals ze werden genoemd, leidden na de oorlog veelal een bestaan in de schaduw. Wat er gebeurd was, werd diep weggestopt. Er werd zelden meer over gesproken.
×