€ 39,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

HANNIE

over het leven, verzet, sterven en herdenken van verzetsstrijdster johanna, jantje, jo, hannie schaft, het meisje met het rode haar

Peter Hammann, Eric J. Coolen, Bies van Ede, Henk Tijbosch • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Waarom ging de jonge Hannie Schaft in de Tweede Wereldoorlog bij het verzet? Wat dreef haar tot steeds gevaarlijker taken? Wie was Hannie Schaft eigenlijk? Vragen die historicus Peter Hammann intrigeerden en die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven door naoorlogse discussies over haar politieke achtergrond en kwesties zoals de Velser Affaire.
    Op zoek naar antwoorden ontdekte Hammann dat veel ‘feiten’ uit eerdere publicaties en uit de algemene opinie niet kloppen. In Hannie baseert hij zich op historisch-wetenschappelijk onderzoek en op gesprekken met Hannies medeverzetsstrijdsters Truus en Freddie Oversteegen. Dat levert behalve veel nieuwe, onderbouwde feiten,
    een boeiend, persoonlijk verhaal op over het leven dat geleefd is.

    Hannie Schaft maakt als kind al grote schokkende gebeurtenissen mee en moet zichzelf – geholpen door haar ouders – hervormen en nieuwe keuzes maken. Als de oorlog uitbreekt, kiest ze voor de strijd. Maar als verzet en represailles steeds harder worden en ze dierbaren verliest, raakt ze het zicht op een vrije toekomst kwijt.

    “Onze vrijheid is ook door haar offer verkregen.” Koningin Wilhelmina in brief aan de ouders van Hannie Schaft, 6 juni 1946.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 300mm x 300mm
    Aantal pagina's : 128
    Uitgeverij : Uitgeverij In de blije druk
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 04-2017
  • Inhoudsopgave
    6 VOORWOORD door de auteur
    8 VOORWOORD door Prof.dr. I. Tames
    11 INLEIDING

    DEEL 1
    14 De vooroorlogse periode, september 1920 tot september 1939
    15 Kinderjaren, Villa Vrede en sieraden van Hannie
    18 Verhuizingen, schooljaren en sterfgevallen
    24 Werken bij de Volkenbond
    26 Opmaat naar de universiteit

    DEEL 2
    30 De oorlogsperiode van mei 1940 tot april 1945
    31 Duitse bezetting, alles verandert
    34 De Februaristaking
    36 De raadselachtige aanslag op Alois Bamberger
    37 Het einde van Hannies vrije studentenleven
    44 Sonja Frenk, onopgemerkt vermoord
    46 Sabotage elektriciteitscentrale PEN
    46 Rembrandtbioscoop
    47 D-Day
    47 De aanslag op Piet Faber en de misdaden van zijn zoons
    49 De aanslag op Willem Ragut
    50 De dood van Jan Bonekamp, de gevangenschap van Hannies ouders
    52 Hannie en kameraden vogelvrij
    53 Samenwerkend verzet
    54 4 en 5 september 1944
    55 De aanslag op Fake Krist
    58 Kerstnacht 1944
    59 Spoorbrug over het Spaarne opblazen mislukt
    61 Spoorlijn IJmuiden-Velsen opgeblazen
    61 De aanslag op Willem Zirkzee
    63 De aanslag op Ko Langendijk
    64 De liquidatie van Gerdo Bakker
    64 De mislukte aanslag op madame Sieval
    65 Arrestatie van Hannie
    70 Bevrijding!?

    DEEL 3
    74 De naoorlogse periode, mei 1945 tot heden
    74 Ze schieten mensen dood
    76 Massagraf in de duinen
    77 Schouwrapport inzake Hannie Schaft
    79 Ontstellend bericht
    79 Snel, royaal en waardig
    84 Herbegrafenis
    94 Herdenkingen jaren vijftig
    97 Het Gedenkboek gevallen verzetsstrijders
    98 Velser Affaire
    99 Jaren tachtig van de twintigste eeuw
    100 Nieuwe inzichten, nieuwe stichting, zeventig jaar later

    105 NOTENAPPARAAT
    109 REGISTER
    116 STAMBOOM HANNIE SCHAFT
    118 KAART
    120 BRONNEN EN LITERATUUR
    113 AFKORTINGEN
    123 VERANTWOORDING VAN DE AFBEELDINGEN
    124 MET DANK AAN
    125 NAWOORD

    Gedichten van Bies van Ede: 13, 27, 73, 80, 104
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 39,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Om nieuw inzicht te krijgen in het verzetswerk van Hannie Schaft en haar medekameraden uit de Raad van Verzet en dan met name de zusters Truus en Freddie Oversteegen, ben ik terug gegaan naar de bronnen die er nog te vinden zijn over het leven en de strijd van Hannie. Het nieuwe beeld dat naar voren komt over Hannie Schaft is losgemaakt van de romantiek uit romans, films, documentaires en musicals; van de mythen, de beschuldigingen, de onduidelijkheden en de complottheorieën die decennia lang een goede, historische kijk op Hannie onmogelijk hebben gemaakt. Hiermee laat ik een oud stramien los waarin over de bezetting wordt geoordeeld vanuit een gevoel van onbehagen over het verleden van Hannie Schaft en waarin wat gebeurd is langs een eigentijdse morele meetlat wordt gelegd.
De aandacht wordt gericht op de zogenaamde tussengebieden, de liminale perioden waarin men na een heftige gebeurtenis, zoals het uitbreken van de WO-II, niet terug kan naar het oude en het nieuwe nog vorm moet krijgen. Dit is de periode waarin het verzet van Hannie Schaft en haar kameraden zich schoksgewijs ontwikkelt en er opgetreden wordt tegen de bezetters en tegen hen die met ze samen heulen. Hannie raakt los van de oude vertrouwde banden en instituties van voor de oorlog en zoekt naar nieuwe wegen en waarden en een nieuw toekomst perspectief. Ze moet door de omstandigheden gedwongen, nieuwe keuzes maken en gaat het gevecht aan, steeds vaker gewapenderhand. Met deze methode bleek ik aansluiting te krijgen bij een onderzoeksmethode van Prof.dr. Ismee Tames, verbonden aan de Universiteit van Utrecht aan de bijzondere leerstoel van de Stichting 40-45 en verbonden aan het NIOD-KNAW als directeur onderzoek. Voor een toelichting verwijs ik naar haar voorwoord. Liminaliteit komt van het Latijnse limes, dat ‘drempel’ betekent. Het is het tussengebied, de plek waar de wetten en mores van de ene, noch die van de andere kant heersen. Het oude is niet meer van toepassing, het nieuwe is nog niet gearriveerd en kan nog alle mogelijke vormen aannemen. Wie zich in een liminale periode of ruimte bevindt is hier, noch daar. Alles is mogelijk: goed, kwaad, hoop, angst, zelfverwezenlijking en ondergang. Mede dankzij het vinden van nieuwe bronnen, literatuur en informatie is de ontwikkeling van Hannie Schaft te volgen en worden haar motieven voor haar verzetswerk duidelijk.
Ze begint aanvankelijk met het stelen van persoonsbewijzen. Maar als het verzet en de represailles steeds harder worden en er dierbaren om het leven komen verandert op dramatische wijze het zicht op een toekomst in vrijheid. Hannie wordt enkele weken vóór de bevrijding om het leven gebracht. Het geleefde leven van verzetsstrijdster Hannie Schaft raakt vervolgens versluierd door de naoorlogse discussies over haar politieke achtergrond; door de gevolgen van de Koude Oorlog; het complot denken naar aanleiding van ernstige kwesties als de Velser-Affaire en de Zaak Menten die de gemoederen in de regio Haarlem en ver daarbuiten, jarenlang bezig houden. Truus en Freddie dragen de oorlog hun leven lang met zich mee.
In het verzetsleven van Hannie Schaft spelen de zusters Oversteegen een zeer duidelijke en belangrijke rol. Beeldhouwster Truus Menger-Oversteegen is in 2016 overleden. Haar zuster Freddie vatte in een vraaggesprek eind 2016 het verzetswerk kort en krachtig samen: “het enige wat telt zijn onze daden van toen.”
Niet alleen de feiten of de interpretatie daarvan, maar de kracht van de verhalen van de levens, het verzet van Hannie, Truus en Fredie en hun medestrijders en tot slot het overlijden en het herdenken van Hannie Schaft en het beeld dat daaruit naar voren komt als dat van een zeer sterke, krachtige vrouw en intelligente persoonlijkheid heeft op zichzelf al voldoende betekenis om duidelijk te maken waarom Hannie Schaft nog altijd een van de meest bekende verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog is. Met het uitkomen van het boek (21 april 2017) begint er tegelijk een tentoonstelling onder de titel: Hannie, Truus Freddie, vrouwen in verzet in Museum Haarlem, die duurt tot en met 7 januari 2018. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen