Samenvatting
Voor sociale professionals is er met de ommezwaai naar wijkgericht werken veel veranderd in de beroepsuitoefening. Er zijn inmiddels buurt- en wijkteams waarin professionals interdisciplinair samenwerken. Professionals dienen in staat te zijn vanuit een breed perspectief te werken, maar ook op bepaalde terreinen specifieke deskundigheid te hebben. Het samenspel met actieve burgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en mantelzorgers wordt steeds belangrijker. Ook de samenwerking met de gemeente die verantwoordelijk is geworden voor zorg, ondersteuning en participatie is nieuw. Voor veel professionals een kunst om hier een goede weg in te vinden.
Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen.
Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.
Het boek is bedoeld als een basisboek voor (aankomende) professionals, maar is ook geschikt voor iedereen die meer wil weten over de nieuwe vormen van sociaal werk en hulpverlening.