Samenvatting
De Nederlandse a(n)iossen bevinden zich in een uitdagende periode van hun loopbaan. Dat geldt ook voor jou. Er is immers best wat voor nodig om een goede arts te worden en te zijn. En niet alles krijg je aangereikt tijdens je opleiding. In ons werk als ledenadviseur, trainer, coach en begeleider van startende a(n)iossen hebben we gemerkt met welke vraagstukken jij en jouw collega’s te kampen hebben. En soms ook welke hulp jullie daarin missen.
Zo betreed je als a(n)ios het dynamische speelveld van concurrerende mede-a(n)iossen, word je afhankelijk van artsen, vakgroepen, opleiders en ziekenhuizen. Je begeeft je in een nieuwe omgeving en cultuur waarin soms weinig tijd en aandacht voor elkaar is. Juist in deze fase sta je voor belangrijke loopbaankeuzes: ‘wat past bij mij, hoe krijg ik de opleidingsplek die ik het liefst wil?’. Voor velen voelt het uitdagend en onzeker om in deze wereld eerlijk (naar) zichzelf te kunnen en durven zijn.
Als a(n)ios merk je dat je in een bestaand systeem rolt waarin bestaande structuren en omstandigheden jouw keuzes bepalen. Ook krijg je te maken met gewoontes en een manier van samenwerken die je misschien wilt veranderen. Hoe kun je in zo’n omgeving je ruimte nemen en invloed vergroten, medestanders vinden en mobiliseren voor je ideeën? En hoe houd je tegelijkertijd de werk-privé balans gezond?
Zorgprofessionals ontzorgen, dat is waar VvAA naar streeft. We doen dat vanuit onze positie als beroepsgroepoverstijgend netwerk en vereniging. Als sterk collectief waarin ruim 120.000 zorgprofessionals met elkaar verbonden zijn, willen we alle Nederlandse zorgprofessionals een stem geven in relevante maatschappelijke discussies en rond actuele thema’s. We steunen hen bij de vele zaken die zij thuis en op het werk te regelen hebben, zodat zij zich kunnen concentreren op hun vak: goede zorgverlening en tevreden patiënten.
Juist daarom waren wij direct enthousiast toen een van onze trainers, Martine Timmermans, een boek wilde schrijven met vele tips en handvatten, met als prikkelende ondertitel, ‘alles wat je niét leert tijdens je opleiding’. We hopen dat dit boek jou als a(n)ios helpt een goede dokter en een sterker mens te worden tijdens de spannende en uitdagende momenten in deze cruciale fase van jouw loopbaan.