Samenvatting
Grond voor zorg,Stof tot nadenken: onderzoek naar de gevolgen van bodemverontreiniging voor de woningmarkt in Nederland.
Volgens begin 2007 gepubliceerde cijfers woont of werkt 30 tot 40% van de Nederlandse bevolking op of nabij een locatie waarbij er vermoedelijk sprake is van ernstige bodem-verontreiniging. Tegelijkertijd vindt niet meer dan 8% van de Nederlanders bodemverontreiniging van toepassing op de eigen woonsituatie. Is er echter sprake van wonen op verontreinigde grond, dan is meer dan de helft van de mensen hierover erg bezorgd. En dan zijn ze niet alleen bezorgd over hun gezondheid of die van hun kinderen, maar vooral ook over hun portemonnee. Dat roept de vraag op welke gevolgen bodemverontreiniging heeft voor de woningmarkt.
In Grond voor zorg. Stof tot nadenken wordt dit onderzocht. Dat gebeurt aan de hand van in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw gesaneerde woonwijken in Nederland en transacties van woningen met een kadastrale aantekening voor bodemverontreiniging in de periode 2000 - 2005.
Grond voor zorg. Stof tot nadenken vertelt over de risico's van bodemverontreiniging en aspecten die een rol spelen bij de beoordeling van die risico's. Het geeft inzicht in de werking en de uitkomsten van de woningmarkt bij bodemverontreiniging. Bovendien geeft het een overzicht van taxatiemethoden en -technieken voor de waardering van vervuild vastgoed.
Grond voor zorg. Stof tot nadenken is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in niet alleen theorie en wetenschap, maar ook in het beleid en de praktijk van vervuild vastgoed.