Samenvatting
De belangstelling voor het eigen verleden is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Toch zijn in de stroom aan publicaties over de 'vaderlandse geschiedenis' overzichtswerken zeldzaam. Met deze Geschiedenis van Nederland biedt Friso Wielenga een helder geschreven handboek dat in deze lacune voorziet. Het beslaat de periode van het ontstaan van de Republiek der Verenigde Nederlanden in de zestiende eeuw tot en met het turbulente eerste decennium van 21e eeuw, met centraal daarin de binnen- en de buitenlandse politiek en de ontwikkelingen in de economie.
Hoe kwam het dat de Republiek in de zeventiende eeuw kon uitgroeien tot een wereldmacht op vele terreinen, en hoe uitte zich in de daarop volgende eeuwen de Nederlandse kwetsbaarheid voor buitenlandse ontwikkelingen? Welke belangrijke veranderingen waren er in de politiek en de politieke cultuur, en klopt het eigenlijk wel dat Nederland van oudsher het land is van het poldermodel? In zijn antwoord op deze en andere vragen geeft Wielenga niet alleen een overtuigende invulling aan de Nederlandse 'eenheid in verscheidenheid', maar ook een helder relaas van de feitelijke hoofdlijnen van de geschiedenis van land en bevolking sinds de zestiende eeuw.
Prof. dr. Friso Wielenga is directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster.