Samenvatting
Beschrijft op systematische wijze de meest voorkomende psychische ziektebeelden en daarmee samenhangende gedragsproblemen
Gedragsproblemen bij ouderen' geeft verzorgenden en helpenden (kwalificatieniveau3 en 2) snel inzicht in psychische en psychiatrische aandoeningen bij ouderen. Nabestudering van deze leerstof zijn zij in staat om:* snel te bepalen wat voor consequenties een bepaald ziektebeeld heeft voor deomgang met de cliënt (de 10 regels);* aan te geven welk gedrag van de cliënt de ander stress oplevert;* te verwoorden op welke manier de omgang met de oudere verbeterd kan worden.
Gedragsproblemen bij ouderen beschrijft op systematische wijze de meest voorkomendepsychische ziektebeelden en daarmee samenhangende gedragsproblemen. Zo komenonder meer depressie, psychose en delier aan bod, maar ook de combinatie van dezeziektebeelden met dementie. Ook persoonlijkheidsstoornissen krijgen aandacht,inclusief het probleemgedrag dat daaruit kan voortvloeien. Naast deze ziektebeeldenworden ook algemene omgangsproblemen beschreven, zoals agressie, apathie, agitatie,dwalen, verzamelen en splitten.Elk hoofdstuk volgt dezelfde opzet per ziekte of probleemgedrag:1 symptomen;2 oorzaken;3 diagnose;4 behandeling.
Hoe je als verzorgende of helpende systematisch te werk gaat, vormt de leidraad indit boekje. Eerst informatie verzamelen, dan tien aanwijzigingen die je helpen om hetgedrag te inventariseren en maatregelen te nemen. De vragen helpen bij het op zoekgaan naar oorzaken van probleemgedrag. Ook ondersteunen de vragen de lezer bij hetvaststellen van doelen, nuttig bij bijvoorbeeld de voorbereiding van een multidisciplinairoverleg.
Theo Hazelhof werkt als GZ-psycholoog bij Vitalis WoonZorggroep te Eindhoven.Daarnaast schrijft hij boeken en is hij actief als redacteur.Tejo Verdonschot was jaren werkzaam als programmacoördinator voor de programma'sOuderen en Cognitieve stoornissen binnen de GGZ Eindhoven en De Kempen.