- Samenvatting
Wat is de structuur van gebarentalen? Gebarentalen zijn net als gesproken talen niet universeel. In hoeverre verschillen gebarentalen van elkaar? Zijn er gebarentaalfamilies? Hoe leren dove kinderen eigenlijk zo'n taal? Waar is gebarentaal in de hersenen opgeslagen? En hoe zit het dan met taalstoornissen bij gebarentaalgebruikers? Bestaan er ook dialecten in een gebarentaal? Wie nieuwsgiering is naar de antwoorden op dergelijke vragen en interesse heeft in taal in het algemeen, zal dit boek met veel plezier lezen.
Gebarentalen zijn natuurlijke talen en worden overal gebruikt waar dove mensen een gemeenschap vormen. Ze zijn bijzonder, omdat ze op een heel andere manier worden geproduceerd en waargenomen dan gesproken talen namelijk met de handen en met de ogen. Door gebarentalen te bestuderen kunnen we veel leren over taal in het algemeen. 'Gebarentaalwetenschap' is bedoeld als een inleiding in de taalwetenschappelijke studie van gebarentalen. Niet alleen de Nederlandse Gebarentaal komt aan bod maar ook veel andere gebarentalen uit de hele wereld. Hoe is de structuur van gebarentalen? In hoeverre verschillen gebarentalen van elkaar? Hoe leren kinderen zon taal? Zit gebarentaal net zo in de hersenen als gesproken taal? En bestaan er dialecten in een gebarentaal? Wie nieuwsgierig is naar de antwoorden op zulke vragen en interesse heeft voor taal in het algemeen, zal dit boek met veel plezier lezen.
De redactie:
Anne Baker is hoogleraar Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
Beppie van den Bogaerde is lector Dovenstudies bij de Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht.
Roland Pfau is als universitair docent verbonden aan de vakgroep Taalwetenschap van de Universiteit Amsterdam.
Trude Schermer is directeur van het Nederlands Gebarencentrum te Bunnik.
- Productinformatie
Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat :
168mm x 241mm
Aantal pagina's :
328
Uitgeverij :
Tricht, Uitgeverij Van
ISBN :
9789077822333
Datum publicatie : 08-2008
- Inhoudsopgave
Conventies; 1 Gebarentalen als natuurlijke talen; 2 Psycholinguistiek; 3 Gebarentaalverwerving; 4 Interactie en discourse; 5 Constituenten en woordsoorten; 6 Enkelvoudige zinnen; 7 Complexe zinnen; 8 Lexicon; 9 Woordvorming; 10 Fonetiek; 11 fonologie; 12 Taalvariatie en standaardisatie; 13 Taalverandering en taalcontact; 14 Tweetaligheid en educatie; Samenvatting; Bijlage 1: Handalfabetten NGT en BSL; Bijlage 2: Handvormen uit de Nederlandse Gebarentaa; Bibliografie; Websites; De auteurs; Register
- Reviews
(0
uit 0 reviews)
Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.