Samenvatting
â Habemus papam!â zo klonk het na een historisch kort conclaaf op dertien maart 2013 op het Sint Pietersplein in Rome. En zijn naam is Franciscus de Eerste. Waar staat de naam Franciscus voor? Wat mogen we op basis van zijn naamgever van de nieuwe paus verwachten?
Die naam is een â programmaâ , zeggen Vaticaankenners. Wat houdt dat programma in? Enerzijds was Franciscus van Assisi een man van grote liefde voor alle schepselen. Een man die het evangelie in woord en daad gestalte gaf, zelfs in die mate dat hij wel â een tweede Christusâ is genoemd. Door zijn eenvoud was hij bovendien een luis in de pels van de kerkelijke machthebbers. Anderzijds was hij trouw aan de leer, gehoorzaam aan de paus, en zag hij de wereld niet alleen als een prachtig geschenk van God maar ook als een slagveld waarop zich de strijd afspeelt tussen goed en kwaad, tussen God en de duivel.
In dit boek laat de auteur zien dat de naam Franciscus als programma multi-interpretabel is, en bruikbaar voor zowel conservatieven als progressieven. De essentie van zijn spiritualiteit, broeder- en zusterschap van alle schepselen, is echter actueler dan ooit.