Samenvatting
Op 16 februari 2011 presenteerde minister van Bijsterveldt het actieplan met als titel 'Focus op Vakmanschap'. Dit actieplan is een nadere uitwerking van het regeerakkoord, waarin staat dat de basis van het onderwijs (begeleiding, studievoorlichting, examens e.d.) in orde moet zijn en dat de lat omhoog moet. Het kabinet wil dat het mbo beter gaat presteren dan voorheen.
In het afgelopen jaar is er al veel geschreven over de gevolgen van de invoering van het actieplan 'Focus op Vakmanschap' voor het mbo. Deze reacties richten zich meer op het te voeren beleid op instellingsniveau en minder op het niveau van een onderwijsteam. Het actieplan heeft echter vooral directe gevolgen voor het hart van de schoolorganisatie: het onderwijsteam.
Daarom richt dit boek zich op onderwijsteams en individuele docenten en ook op de direct leidinggevenden van deze teams. Zij zijn immers degenen die in interactie met studenten en werkveld de uitvoering van de belangrijkste onderdelen van het actieplan voor hun rekening moeten gaan nemen.
De toon van dit boekje is optimistisch van aard. De kern van het actieplan biedt tal van kansen om het onderwijs en de onderwijskwaliteit te verbeteren. Dit boek is een uitnodiging aan onderwijsteams en individuele docenten, teamleiders, opleidingscoördinatoren en afdelingsdirecteuren om de kansen die 'Focus op Vakmanschap' biedt ook daadwerkelijk te grijpen en te vertalen in goed onderwijs.
Het accent van dit boekje ligt op die beleidsmaatregelen uit 'Focus op Vakmanschap' waar teams vooral mee te maken krijgen. Het accent ligt op maatregelen als het verkorten van niveau4- opleidingen, het intensiveren van het eerste leerjaar, het indelen van het onderwijs in domeinen, het indikken van de BPV en aanvullende maatregelen op het terrein van Nederland, Engels en rekenen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan doorstroom, kwaliteitszorg en professionalisering van docenten en onderwijsteams.