Samenvatting
De muziek van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), componist van onder andere de oratoria Paulus en Elias, is wereldberoemd. In eigen tijd werd hij op handen gedragen en als protestants musicus beschouwd. Maar nazi-Duitsland zag hem als jood, haalde zijn standbeelden omver en verbood zijn muziek.
Wat weten we van het geloof van deze componist? In de bijna zesduizend brieven die Mendelssohn Bartholdy schreef, komen zijn geloofsopvattingen regelmatig aan de orde. Uit deze brieven zijn de citaten rondom geloof en leven voor het eerst bij elkaar gebracht. Het is een bonte mengeling van scherpe observaties en humoristische en ontroerende uitspraken. Theoloog en kerkmusicus Mar van der Veer leest ze in samenhang en plaatst ze tegen de achtergrond van kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen aan het begin van de negentiende eeuw.
Dit boek volgt het wonderkind Felix vanaf zijn kinderjaren, tijdens zijn gelukkige huwelijk en zijn indrukwekkende muzikale loopbaan, tot en met zijn vroege overlijden op 38-jarige leeftijd. Door de aandacht voor de rol die het geloof in zijn leven speelde, ontstaat een verrassend nieuw portret van deze grote componist, die in de preek bij zijn rouwdienst als ‘ein edler, kindlich frommer Mensch’ werd getypeerd.
Dr. MAR VAN DER VEER (1951) is musicus en theoloog. Hij is verbonden aan de PKN als voorganger, cantor en organist. Jarenlang gaf hij muziekles aan scholieren; van zijn hand verschenen de onderwijsmethode ‘Daarom Muziek!’ en luistermethode ‘Luisterland’. In 2020 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar het geloof van Felix Mendelssohn Bartholdy belicht vanuit zijn brieven.