Fragment
Waarom dit boek?
Hoe vaak is u niet gevraagd waar ‘onze’ achternaam Leuvenink toch vandaan komt. En wat was toen het antwoord? Tja, die aarzeling herken ik maar al te goed. Dus besloot ik enkele jaren geleden maar eens te gaan spitten in het familieverleden. Misschien dat het antwoord daar was te vinden.
Het begon met het uitzoeken van de stamreeks, de wijze waarop de naam Leuvenink van vader op vader was doorgegeven. Het bracht mij al snel via een aantal generaties naar Lekkerkerk waar het spoor dreigde vast te lopen. Gelukkig keek ik iets verder dan mijn Leuvenink-neus lang was. Dat bracht mij op een ongehuwde jongedame Catharina die haar achternaam doorgaf aan haar zoon Simon in 1843. Zo kon de zoektocht worden vervolgd met de voorouders van Catharina tot aan het Aalten uit de periode 1700 – 1740 waar het spoor vastliep. In de hoop aanknopingspunten te vinden in het speurwerk van derden, stuitte ik op het voorwerk dat ene Arné Leuvenink had verricht. Maar gek genoeg schreef hij zijn naam als Leuvennink en bleek hij in Zuid-Afrika te wonen. Nu breekt mijn klomp! Wat heeft Aalten nu met Zuid-Afrika te maken? Ik besloot alle Leuveninken maar eens goed in kaart te brengen en legde contact met mijn Zuid-Afrikaanse kompaan. We konden elkaar goed helpen aan gegevens en foto’s. De puzzel raakte steeds completer tot een heuse genealogie. Kosten en moeite werden gespaard. In het complementeren werd steeds vaker contact gelegd met leden van de familie die mij verder hielpen aan data, foto’s en anekdotes, waarvoor mijn dank. Tot iemand mij vroeg: “En wanneer komt het boek uit?” Boek? Hmm, een leuk idee, gaan we doen. Ik had geen idee waar ik aan begon.
Inmiddels zijn we enkele jaren verder en ligt het boek over de familiegeschiedenis Leuvenink (eindelijk) voor u. Het is een momentopname want een familiegeschiedenis is per definitie een levende geschiedenis.
Ik hoop dat u het boek met belangstelling leest. Het is vooral een naslagwerk met veel feiten, jaartallen en akten geworden. Dat is bijna inherent aan een genealogie. Vermoedelijk bent u vooral geïnteresseerd in uw eigen familietak, maar ik denk dat enkele andere hoofdstukken ook zeker het bekijken waard zijn. Iedere Leuvenink komt voorbij, 417 in totaal. Iedereen heeft een uniek ‘rugnummer’, zie hiervoor bijlage 1: de genealogie. Mocht u willen reageren, corrigeren of aanvullen, ga gerust uw gang. Ik dank iedereen voor zijn of haar bijdrage aan dit boek. Of misschien dat u geïnspireerd bent het zoekwerk voort te zetten, bijvoorbeeld in Duitsland. Ook dan wens ik u veel plezier en vooral succes.
×