Fragment
Er zijn genoeg redenen te noemen om dit boek te schrijven. Toen ik eind 2015 een gesprek had met Bas van der Ham, de voormalige hoofdredacteur van Brandpunt, vertelde ik hem over de nieuwe manier van werken op de nieuwsredactie van RTV NH. Hij raadde me als eerste aan om het verhaal op te schrijven.
Het duurde even voor ik er daadwerkelijk aan toegaf. Als regionale omroep zijn we maar een speldenknop op de journalistieke kaart, wie zit nu op ons verhaal te wachten? Toch ben ik eraan begonnen, om gaandeweg steeds vaker te concluderen dat ons verhaal wel degelijk van belang is voor anderen.
Dat kwam onder meer door de positieve reacties die ik kreeg van de mensen die ik interviewde. Om mijn zienswijze te toetsen, heb ik tijdens het schrijven een aantal mensen opgezocht. Mensen die ik respecteer, die me inspireerden en die hun sporen verdiend hebben in de journalistiek of in de samenleving. Een voor een reageerden ze positief op het verhaal en stimuleerden ze me om vooral door te gaan met de koers die is ingezet.
Een koers die niet alleen gaat over een nieuwe manier van verslaggeving. Dit verhaal gaat ook over een nieuwe wijze van organiseren en over een andere manier om naar de samenleving en het publiek te kijken.
Er wordt veel gesproken over de toekomst van de regionale en lokale omroepen, maar dan altijd op het abstracte niveau van onderzoekers, beleidsmakers en directeuren. Wat ik met dit boek aan het debat wil toevoegen is de concrete actie, het verhaal van onderaf. Op de nieuwsredactie van RTV NH zijn we vijf jaar geleden niet gaan praten, maar zijn we gewoon begonnen met een ingrijpende koerswijziging.
Om ons als journalisten dichter bij de samenleving te brengen. Dat begon met een inhoudelijke visie. Die uiteindelijk grote organisatorische gevolgen had en leidde tot een nieuwe werkwijze, waarbij de verslaggevers niet vanuit de redactie in de hoofdstad werken, maar vanuit de samenleving zelf. In nauwe samenwerking met lokale collega’s.
×