Samenvatting
Achter eten gaat vaak veel meer schuil dan alleen onszelf voeden. Voeding kan een goede dekmantel zijn voor verdriet, angst, boosheid of pijn. We gebruiken voeding dan om ons te verdoven, ons onwetend te houden of om een valse grip op het leven te houden.
Op deze manier kunnen we belemmerende voedingspatronen ontwikkelen. We eten bijvoorbeeld om leegte op te vullen of om rustig te worden. Of we proeven niet wat we eten, kunnen niet stoppen met eten of drinken of voelen niet wat we nodig hebben. Maar ook kunnen patronen ontstaan waarbij we bijvoorbeeld niet kunnen eten in aanwezigheid van anderen, geen rode of gele dingen kunnen eten, per se koffie moeten drinken, of per se géén koffie willen drinken.
Als we kunnen ontdekken wat er onder onze relatie met voeding ligt, kunnen we toegang krijgen tot onbewuste delen in onszelf, waarna die niet langer ondergronds hoeven te blijven en we vrijer worden in onze omgang met voeding. Voedingsopstellingen zijn een geschikte methode om de achterliggende oorzaken van voedingspatronen te ontrafelen. Vaak blijken onbewuste (familie)geschiedenissen aan de basis van onze eetgewoonten te liggen.
Thorsten Meininger en Josienna Davidse hebben opleidingen gevolgd op het gebied van natuurgeneeskunde, natuurvoeding en psychologie. Sinds 2008 geven zij voedingsopstellingen.