Samenvatting
Deze derde editie van Didactiek van het bewegingsonderwijs is inhoudelijk aangevuld aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek. De geïntegreerde aanpak van de bewegingsdoelen rond motorische competenties en de fitte levensstijl en de persoonsdoelen met het zelfbeeld en de sociale vaardigheden stellen de leraar LO nog steeds voor pittige uitdagingen. Zijn handelingsbekwaamheden worden vooral op het vlak van het toepassen van gedifferentieerde werkvormen en aangepaste leerinhouden op de proef gesteld.
Het didactisch model met de zes basisconcepten blijft de ruggengraat in deze uitgave. Het leren van de leerling is de centrale doelstelling in elke onderwijssetting en wordt geconcretiseerd met vernieuwende inzichten vanuit de niet-lineaire pedagogie. Deze visie op het leren vraagt van de leraar een sterk leerlinggerichte strategie. De nodige basiscompetenties worden in een duidelijk referentiekader opgebouwd. Planning, instructie, management, evaluatie, interpersoonlijke vaardigheden en reflectie staan ten dienste van de leerling.
De doelgroep van dit handboek is niet alleen de student-leraar in opleiding. Ook de leraar in dienst vindt hier inspiratie en een denkkader om alle 'vernieuwingen' te plaatsen. Ten slotte is dit boek bruikbaar voor allen die in een ruimer kader bezig zijn met het begeleiden van bewegingsactiviteiten en de verbetering daarvan.
Over de auteur:
DANIËL BEHETS is hoogleraar aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de K.U.Leuven en is verantwoordelijk voor de Specifieke Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich op de sportpedagogie met accenten in het domein van het bewegingsonderwijs en de lerarenopleiding.