Samenvatting
"Reeks Management in de Samenleving
De deugdethiek biedt een nieuw perspectief op het omgaan met integriteitsdilemmas. Lange tijd werden zulke dilemmas sterk bena- derd vanuit codes, regelgeving en strikte procedures. Het afgelopen decennium is er steeds meer aandacht gekomen voor de attitude van waaruit de ambtenaar zijn werk doet en de invloed van de organisatiecultuur hierop. De centrale vraag is niet zozeer mag deze handeling?, maar eerder een vraag als draagt de handeling voor de persoon bij aan invulling van beroepseer, beroepstrots en een goed en zinvol leven?
Hierdoor agendeert de deugdethiek inhoudelijke kwaliteiten waarop mensen gericht behoren te zijn. Zij biedt zo een tegenwicht tegen de overheersende kwantitatieve taal in organisaties.
De deugdethiek is ook kritisch in die zin dat ze voortdurend aanzet tot excellentie en virtuositeit. Zij daagt mensen uit steeds beter te worden. Integriteit wordt nog steeds primair negatief ingevuld: een integer persoon is met name non-corrupt en non-frauduleus.
De deugdethiek is er daarentegen niet primair op uit het slechte op te sporen en te bestraffen, maar wil vooral het goede benadrukken.
Het boek opent met een korte uitleg van de hedendaagse integriteits- discussie en lacunes die haar kenmerken. Vervolgens wordt de deugd- ethiek uitgelegd en gaan we in op haar mogelijkheden in deze lacunes te voorzien. Daarna wordt integriteit als deugd geschetst. Verder komt de relevantie van de vier kardinale deugden (rechtvaardigheid, moed, maat en verstandigheid) voor ambtelijk handelen aan bod. Het boek sluit af met praktische richtlijnen.
De auteurs zijn verbonden aan diverse instituten en gerenommeerd op het gebied van integriteitsdilemmas en de oplossingen daarvoor. Zij publiceren regelmatig over integriteit, ethiek en bestuurlijk recht."