Samenvatting
Wie ‘zeventiende eeuw’ zegt, denkt al snel aan Rembrandt, Amalia van Solms, Huygens, Van Schurman, en Spinoza, aan de VOC en aan pompeuze grachtenpanden vol weelde en schatten. De Republiek der Verenigde Nederlanden was in de zeventiende eeuw dan ook een politieke grootmacht, met wereldwijde handelsbelangen en een toonaangevend cultureel leven. Deze Nederlandse 'gouden eeuw' is vaak geroemd vanwege zijn religieuze tolerantie, artistieke creativiteit en economische innovatie. Tegelijkertijd is hij berucht vanwege betrokkenheid bij oorlogvoering, slavernij en militaire onderdrukking in Azië, Afrika en Amerika. Dit handboek biedt een rijk geïllustreerd en caleidoscopisch overzicht van dit veelbesproken tijdperk, geschreven door internationale experts. Een onmisbare gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de mondiale geschiedenis en het dagelijks leven van de Nederlandse zeventiende eeuw.
Helmer J. Helmers is senior onderzoeker bij het KNAW Humanities Cluster.
Geert H. Janssen is hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Judith F.J. Noorman is universitair docent vroegmoderne kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
Herziene en uitgebreide editie van The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age, Cambridge University Press, 2018
Vertaald door Frits van der Waa
Dit is het beste inleidende werk over het Nederland van de zeventiende eeuw dat op dit moment verkrijgbaar is, in welke taal dan ook. Het is niet alleen levendig en toegankelijk geschreven, maar ook veelomvattend en gezaghebbend, en doordat het stoelt op het meest recente onderzoek biedt het tal van nieuwe gezichtspunten. Deze combinatie van eigenschappen maakt het tot een perfect boek voor zowel studenten als andere geïnteresseerden.
Benjamin J. Kaplan, University College London, over de Engelse editie.
Deze bundel met korte, heldere opstellen geeft ruimhartig inzicht in de 17de eeuw van de Republiek van de Verenigde Provinciën en hoe historici daar de laatste decennia mee zijn omgegaan […] Een beter houvast kan een beginneling noch een vakbeoefenaar zich moeilijk dromen.
Johan Verberckmoes, KU Leuven, over de Engelse editie.