Samenvatting
De onopgeloste moord op de elfjarige Marietje Kessels vormt een van de meest spraakmakende zaken uit de Nederlandse geschiedenis. In dit boek presenteert Liselotte van Leest een meeslepende reconstructie van de gebeurtenissen rondom deze moord, het onderzoek en het proces.
In het Tilburg van 1900 draait de industrie op volle toeren. Het is een stad van extreem rijke fabrikanten en armoedige arbeiders. Eén factor verbindt hen: het katholicisme. Tilburgers hebben meer met Rome dan met Den Haag.
Binnen deze gemeenschap bevindt zich ook de welgestelde familie Kessels. Het leven lijkt hun toe te lachen, tot de elfjarige dochter Marietje op een ochtend verdwijnt. Er wordt direct een zoekactie op touw gezet, maar het meisje is spoorloos. Twee dagen later vinden agenten haar lichaam, verstopt in de gewelven van de Noordhoekkerk. Een grootschalig onderzoek volgt, maar ruim een eeuw later is de moord nog steeds niet opgelost.
In 2019 besloot journalist en historica Liselotte van Leest in de archieven te duiken om alle aspecten van de zaak opnieuw te onderzoeken. Ze stuitte op tal van merkwaardigheden die er sterk op wijzen dat er destijds tegenstrijdige belangen speelden, en dat niet iedereen binnen justitie erop gebrand was de waarheid boven tafel te krijgen.