Samenvatting
Met een voorwoord van Dick Swaab
Geloof in een vrije wil raakt aan bijna alles wat wij waardevol vinden. Het is nauwelijks mogelijk om na te denken over wetgeving, politiek, religie, overheidsbeleid, intieme relaties, waarden en normen - en over schuldgevoelens of persoonlijke successen - zonder ervan uit te gaan dat het individu de uiteindelijke bron is van zijn of haar denken en handelen.
In dit verhelderende, geraffineerde en provocerende boek ontmaskert Sam Harris aan de hand van neurowetenschap en psychologie de illusie van het bestaan van een vrije wil. Hij bepleit dat deze waarheid over de menselijke geest onze waarden en normen niet ondermijnt, en evenmin het belang van sociale en politieke vrijheid aantast. Bovendien laat hij aan de hand van zijn eigen ervaringen zien dat hij dankzij dit inzicht moreel gevoeliger en creatiever is geworden. Met humor en intellectuele meedogenloosheid schudt Harris je met De vrije wil je wakker en zet het aan tot het hebben van diepe gedachten.
Lees dit boek, of niet. De keuze is toch niet aan u.
'Briljant en grappig - én scherp en diepgravend.'
- Oliver Sacks, auteur van o.a. De man die zijn vrouw voor een hoed hield
'Boeiend, toegankelijk en geestig.'
- Prof. dr. Dick Swaab, auteur van o.a. Wij zijn ons brein
Sam Harris (1967) is een Amerikaanse filosoof en wordt vaak in een adem genoemd met wetenschappers als Richard Dawkins en Christopher Hitchens. Harris brak door met Van God Los en publiceerde verder onder meer Het huidige moment: spiritualiteit zonder religie en Waarom je nóóit moet liegen.