Samenvatting
In Nederland hebben we aan de ene kant een wetgever die de wetten creëert en aan de andere kant hebben we een rechter die deze wetten dient toe te passen. Voor de strafrechter geldt echter een straftoeme-tingsvrijheid, namelijk de vrijheid om binnen een grote marge de soort straf en de hoogte van de straf te bepalen. Met in 2012 de inwerkingtreding van de Wet Beperking Taakstraffen, in de vorm van artikel 22b Wetboek van Strafrecht, wordt er geen respect getoond voor die straftoemetingsvrijheid. De strafrechter wordt namelijk verplicht om in bepaalde situaties geen kale taakstraf op te leggen. Wat als de rechter in een bepaalde zaak, waar artikel 22b Sr van toepassing is, een taakstraf toch het meest passend vindt?
In 'De vechtscheiding tussen rechter en wetgever' wordt u, op basis van een juridisch onderzoek, meegenomen in het ontstaan van artikel 22b Sr alsmede ook de toepassing ervan in de praktijk. Mag de rechter wel ongehoorzaam zijn aan de wetgever en hoe groot mag de vinger zijn van de wetgever in de pap van de rechter?
mr. Mounaim El Mokhtari is een ervaren en gedreven jurist die strafrechtelijk is afgestudeerd aan de Tilburg University. Ten tijde van zijn studie was hij werkzaam als griffier op de strafsector van de rechtbank, waarbij diens werkzaamheden de aanleiding hebben gegeven om een onderzoek te doen naar de straftoemetingsvrijheid van de rechter.