Samenvatting
De echte problemen in organisaties zijn haast altijd mensproblemen. De verhoudingen in het team, de relatie met collegas en de medewerkers, niet gehoord en gezien worden, dingen opgelegd krijgen, geen respect krijgen, steeds kritiek krijgen, afspraken die niet worden nagekomen, politieke spelletjes van de leiding, dat zijn de zaken die het plezier in het werk verpesten. Dat zijn de communicatiedrempels, de factoren die leiden tot een zal mijn tijd wel duren-mentaliteit, dodelijk voor de creativiteit en uiteindelijk slecht voor het bedrijf en het resultaat.
Dit boek gaat over die mensproblemen. De aanpak die Abe Wagner daarbij kiest is het op een speelse, verhalende manier introduceren van een aantal basisideeën uit de transactionele analyse om daarmee veelvoorkomend effectief en ineffectief gedrag te verklaren. En vooral ook een oplossing te bieden tot een goede en prettige communicatie en samenwerking.
Al lezend wrijft de lezer zich de ogen uit omdat hij zoveel herkent, zowel zijn eigen gedrag, als dat van mensen om zich heen: partner, kinderen, baas, collegas, enz. Zo tegen hoofdstuk 6 zal hij zijn kijk op zichzelf en zijn interactie met anderen drastisch gewijzigd hebben. De boodschap van dit boek: Mensen zijn OK ; iedereen heeft het vermogen om te denken; mensen kunnen veranderen, ze kunnen zelf besluiten dingen anders te doen. Vanaf hoofdstuk 7 past Wagner de gepresenteerde concepten toe op situaties die veel voorkomen in bedrijven en organisaties. En geeft hij adviezen om op een positieve, respectvolle manier knelpunten en conflicten te lijf te gaan. Het boek sluit af met uitgebreide lijsten van Tips voor managers om het geleerde om te zetten in nieuw gedrag en dat te verankeren.