Samenvatting
Philip Dröge neemt je mee naar een vergeten stukje geschiedenis van de Nederlandse taal Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect. In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters. Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken De schaduw van Tambora, Moresnet, Pelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Over De schaduw van Tambora:
‘Verborgen vaderlandse geschiedenis opgedist met een fijn huivergehalte.’ Frank Westerman ‘Een geweldige zoektocht naar onbekende vaderlandse geschiedenis.’ BNR Nieuwsradio Over Moresnet:
‘Historische schakelvertelkunst van het hoogste niveau.’ ••••• NRC ‘Het leest als een sprookje, maar alles is waargebeurd. In een meeslepende stijl laat Dröge ons kennismaken met Nederlands vergeten buurlandje.’ Stephan Sanders Over Pelgrim:
‘Philip Dröge heeft een scherp oog voor intrigerende, weinig bekende stukjes geschiedenis dicht bij huis.’ NRC ‘Een vlot boek waarin we als het ware meekijken over de schouder van de hoofdpersoon. […] Heel veel lezers gaan zich hiermee uitstekend vermaken.’ Het Parool Over Moederstad:
‘Het levert een met veel raffinement gecomponeerd verhaal op met pareltjes van zinnen.’ Trouw ‘Een fascinerend verhaal, verteld met flair en fijnzinnige ironie.’ Historisch Nieuwsblad