Samenvatting
Claudia Roden: de grande dame van de internationale culinaire wereld!
De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig. Roden legt mondeling doorgegeven recepten vast, traceert de herkomst ervan, ontrukt gerechten aan de vergetelheid en reconstrueert kooktradities van volkeren rondom de Middellandse Zee - Joden en Arabieren, Spanjaarden en Italianen.
De smaken van Italië is een bekroonde klassieker. Toen het boek in 1989 voor het eerst verscheen,
maakte het al een enorme indruk. Sindsdien bleef het het meest gezaghebbende én het meest toegankelijke kookboek over een van de lekkerste keukens van de wereld. Claudia Roden reisde voor haar onderzoek door heel Italië, en trok zowel door steden als door het platteland om de lokale specialiteiten van elk gebied te ontdekken.
Veel tijd bracht ze door in restaurants, maar ook in privékeukens - niet alleen om te zien hoe
er wordt gekookt, maar ook om te luisteren naar de bijbehorende verhalen. De gerechten in
De smaken van Italië zijn eenvoudig, onverwacht, zalig en onweerstaanbaar - een combinatie
van de keukens van het platteland, de boerenkeuken en de 'grote gerechten' van de adel.
'Zoals Roden schrijft over eten, is maar weinigen gegeven. Elk gerecht wordt zorgvuldig ingebed in de cultuur waaruit het is voortgekomen, elk recept voorzien van een persoonlijke inleiding plus praktische tips.' Janneke Vreugdenhil in NRC.NEXT
'De boeken van Claudia Roden zijn standaardwerken met zoveel kennis, een rijkdom aan verhalen en prachtige recepten.' Merijn Tol (kookboekenauteur en delicious.-redacteur)