Samenvatting
Yannick Dujardin legt gepassioneerd uit hoe we onze denkbeelden over ‘het normaal’ kunnen afschudden en andere, betere toekomsten kunnen denken. — BEN CAUDRON, technologiesocioloog
Dujardin nodigt ons uit om onze wereldbeelden te bevragen, door alternatieve toekomsten te verbeelden en vooral te kiezen voor langetermijn belangen boven kortetermijn verlangen. — JEANNEKE SCHOLTENS, toekomstonderzoeker, auteur en directeur van Buro Zorro
Onze samenleving kampt met een aantal structurele problemen en systeemfouten: een gebroken gezondheidszorg, diepgewortelde ongelijkheid, klimaatverandering… Dat maakt ons kwetsbaar. Om de samenleving te herdenken hebben we structureel en gegrond langetermijndenken nodig. We moeten vooruitkijken om onze toekomstige problemen vandaag al aan te pakken.
De toekomst is hier nog niet. We kunnen ze niet observeren of empirisch bestuderen. Maar ze bestaat wel al in onze hoofden, in de vorm van uiteenlopende toekomstbeelden. Deze beelden bepalen mee ons handelen vandaag. In onze toekomstbeelden zitten echter heel wat aannames verscholen. Het zijn deterministische verhalen over de mens, de samenleving en de toekomst, gebaseerd op een dominant neoliberaal wereldbeeld dat we hebben geïnternaliseerd als ‘de waarheid’. Ze vertroebelen ons toekomstdenken.
Futurist Yannick Dujardin legt deze mythes in ons denken bloot en reikt technieken aan om op gegronde en structurele wijze alternatieve toekomsten te verbeelden.