Samenvatting
In deze geheel herziene uitgave van Molukse acties verweeft auteur Peter Bootsma recente inzichten en onthullingen met het verhaal dat hij in 2010 schreef over de Molukse acties in Nederland in de jaren zeventig.
De beelden van de treinkapingen van Wijster en De Punt, de bezetting van het consulaat in Amsterdam en de school in Bovensmilde: ze staan nog steeds op het netvlies van iedereen die de jaren zeventig bewust heeft meegemaakt. Het waren de langste gijzelingsacties tot dan toe, die de Molukse zaak tot wereldnieuws maakten.
Op basis van veel nooit eerder uitgezonden materiaal, geheime documenten uit overheidsarchieven en tientallen getuigenverklaringen werden vier grote televisiedocumentaires gemaakt die in het najaar van 2000 door de NPS werden uitgezonden. Dit boek is daarop gebaseerd en voegt daar een analyse aan toe.
Van dag tot dag worden de historische gebeurtenissen gereconstrueerd. Alle partijen komen aan het woord: de gijzelaars, de Zuid-Molukse actievoerders en de vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid: de Minister van Justitie Dries van Agt, de commandanten van politie en leger, de leden van de crisiscentra.
De documentaires werden geproduceerd door Pieter van Huystee Film & TV. Hans Dortmans deed de research.