€ 13,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De man van honderd dingen

De Nijmeegse familie De Bruijn Gerard de Bruijn

Marianne de Bruyn • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Gerard de Bruijn (1908-1998) is een van de opmerkelijke persoonlijkheden van de Nijmeegse familie De Bruijn die oorspronkelijk afkomstig is van Acquoy.
    Geboren in het centrum van het katholieke Nijmegen, opgegroeid in een vanzelfsprekend katholiek gezin, was hij een exponent van de katholieke jaren van de twintigste eeuw in Nijmegen.
    Van zijn kant heeft hij sterk een stempel gedrukt op de groeiwijk waar hij na zijn huwelijk in 1934 is gaan wonen: Nijmegen-Oost. Als jarenlang hoofd van de St. Josephschool aan de Koolemans Beynenstraat en later aan de Hengstdalseweg werd hij zondags onderweg naar de kerk door iedereen begroet als “Mijnheer” of “Meester de Bruijn”. Hij heeft aan diverse wiegen gestaan: vóór de oorlog van de katholieke jongerenbeweging De Jonge Wacht, ná de oorlog van speeltuin De Leemkuil, de Avondmulo en de Surveillancedienst. Van bestaande organisaties waarbij hij zich aansloot, werd hij steevast voorzitter of bestuurslid, van de Katholieke Ouderenbond, de Collectanten en zijn parochie.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 176mm x 250mm
    Aantal pagina's : 76
    Uitgeverij : Marianne de Bruyn
    ISBN : 9789080808270
    Datum publicatie : 03-2018
  • Inhoudsopgave
    Lees dit eerst
    Beknopte afstammingslijn
    1908 Gerards jeugd
    1926 Gerard stapt in het onderwijs
    1934 Gerard en Toos treden in het huwelijk
    1940 Bezetting en oorlog
    1945 Vrede en voorspoed
    1952 Nijmegen-Oost groeiwijk
    1973 Gerards derde levensfase
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 13,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Dan begint er iets heel bijzonders. In de oorlogstijd heeft de bezetter alle jongerenbewegingen opgeheven, ook de Jonge Wacht die Gerard me had helpen oprichten. Veel jongeren zijn voor dwangarbeid naar Duitsland gestuurd. Na de bevrijding komt er een stel van die jongens van de Jonge Wacht naar Gerard met de vraag: "Leider" - zoals dat toen was - "Leider, wij hebben onze studie niet af kunnen maken. U weet van alles van de mulo. Kunt u ons niet helpen om ook een mulodiploma te kunnen krijgen?" Dat is gauw gevraagd, maar moeilijk om te beginnen. Gerard denkt er goed over na en overlegt met zijn collega Nic. Groenestein. Hij slaagt erin met hem en zijn broer Jo Groenestein een avondmulo op te zetten. Daarvoor gebruikt hij dezelfde school als waar hij overdag les geeft, aan de Koolemans Beynenstraat. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen