€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De maagd ontmaskerd & Dagverhalen van Lucinda en Artesia

Bernard Mandeville • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Bernard Mandeville
    De maagd ontmaskerd & Dagverhalen van Lucinda en Artesia.

    ‘In het paradijs stonden man en vrouw op dezelfde voet, maar zij hebben ons tot slaaf gemaakt.’ Om haar jonge nicht en pleegdochter Antonia bewust te maken van de onmenselijkheid van vrouwendiscriminatie haalt de ongehuwde tante Lucinda alles uit de kast.

    Ook een grote halsdoek. Om Antonia’s ‘naaktheid’ te bedekken. - Lucinda. Jij praat over jezelf aankleden, dit is uitkleden. Vrouwen zouden nooit anders dan gesluierd in het openbaar moeten verschijnen. - Antonia. Wanneer het de mode is gesluierd te gaan, zal ik er niet tegen ingaan. Maar ik begin er niet mee. - Lucinda. Ik vraag je niet gesluierd te gaan, mevrouw Vrijpostig. Maar er is een enorm groot verschil tussen sluieren en in je blote reet rondlopen…

    - Lucinda. Kennis werd ons ontzegd, uit vrees dat wij ons grote prerogatief, van als een volwaardig mens geschapen te zijn, en gelijkheid met de hooghartige man zouden lezen en opeisen…

    De maagd ontmaskerd & Dagverhalen van Lucinda en Artesia bevat kennis, vooral ervaringskennis. In sprankelende dialogen en met indringende verhalen van overwegend vrouwelijke personages laat dokter Bernard Mandeville (1670-1733) weinig individuele en culturele gevolgen van de vrouwendiscriminatie die onverminderd voortduurt, onbesproken. Na alles in aanmerking te hebben genomen volgt een concreet advies.

    - Lucinda. Kleed je, wees ijdel en blij, omdat dit nog steeds het beste middel is om de sluwerds te verslaan, en verdedig je tegen de verraderlijke listen van het mannendom.

    Meer informatie op www.bernard-mandeville.nl
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 347
    Uitgeverij : Janskeul
    ISBN : 9789464813784
    Datum publicatie : 11-2023
  • Inhoudsopgave
    INHOUD

    Vooraf over boek en auteur
    door Arne C. Jansen 7

    De maagd ontmaskerd 13
    Het voorwoord 14

    Eerste dialoog 18
    Tweede dialoog 30
    Derde dialoog 45
    Vierde dialoog 60
    Vijfde dialoog 78
    Zesde dialoog 92
    Zevende dialoog 108
    Achtste dialoog 127
    Negende dialoog 148
    Tiende dialoog 160

    Dagverhalen van Lucinda en Artesia 173

    Dagverhaal van mevrouw Crackenthorpe 174
    Dagverhalen van Lucinda en Artesia 177

    Lijst Dagverhalen van Lucinda en Artesia 347
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

... Antonia. Als dat waar zou zijn, dan is er in Holland geen verschil tussen de vorst en de bedelaar.
- Lucinda. Ik zal je zeggen hoe dat er niet bestaat. De gewone mensen in Holland, ook al hebben ze groot ontzag voor hun magistraten, hebben, tenzij dezen hen kennen, er nauwelijks enige eerbied voor, behalve bij de uitvoering van hun ambt, wanneer zij voor hen staan en wel moeten.
De opvatting die zij van vrijheid hebben maakt hen zo trots, dat de gewone man zichzelf even goed vindt als de besten in het land. Omdat hij weet dat allen aan dezelfde wetten onderworpen zijn, verfoeit hij het natuurlijk enige hulde te bewijzen aan mensen die door hun geboorte geen prerogatief over hem hebben.
- Antonia. En maakt dat hen niet erg vrijpostig?
- Lucinda. Onuitstaanbaar. Frankrijk is het omgekeerde van Holland. De mensen van de laagste rang zijn daar even kwispelstaartende slaven voor de hoogste rang als zij voor deze rang ongemanierde bruten zijn.
Wij zitten tussen beide in, en onze hoge adel, hoewel ze niet zo beschaafd zijn, zijn ze toch minder ruw dan de ander.
Een kruier die hier een last draagt, schreeuwt: ‘Let op!’. Als hij een gentleman ziet zal hij misschien zeggen: ‘Met uw permissie, Sir’.
Maar in Holland zal een kerel erg vaak zonder een waarschuwing te geven een kruiwagen tegen je benen rollen en daarna op je schelden, omdat je niet uit de weg bent gegaan.
In Frankrijk zijn de plattelanders erg voorkomend en ook onderworpen aan lage adel. Zij zetten vaak al een poos voordat je bij ze komt hun hoed af en blijven in een grote mate van nederigheid uit jouw weg, totdat je voorbij bent gegaan.
Maar de Hollandse boeren, die zichzelf waarderen naar wat zij sparen door gierig te zijn, hebben een haat en weerzin tegen alles wat beschaafder lijkt te zijn dan zijzelf."

... Antonia. Als je in andere landen was, zou je misschien een reden kunnen hebben om te klagen. Maar vrouwen in Engeland worden zeer respectvol en ook vriendelijk behandeld.
- Lucinda. Het is dat respect en die vriendelijkheid die ik haat, wanneer het alleen maar bestaat in uiterlijk vertoon. In Holland zitten vrouwen in hun kantoor en doen zaken, of zijn op zijn minst op de hoogte van alles wat hun man doet. Maar een schavuit hier zegt dan: nee, my dear, die boterdozen weten niet hoe ze dames moeten behandelen. Mannen moeten alleen maar bedenken hoe zij hun plezier kunnen geven. Met deze woorden stuurt hij haar naar de schouwburg. Als ze thuiskomt, is er bij haar man executoriaal beslag gelegd. Alles wat ze ter wereld hebben is weg. Ze rukken zelfs de ringen van de vingers van de dame, die een uur geleden nog zo gerespecteerd werd. Is dit niet genoeg om een vrouw gek te maken?
- Antonia. Maar zeg me, als een man voornaam is in de wereld en eer ontvangt, heeft de vrouw daaraan geen deel en wordt zij niet dienovereenkomstig geacht?
- Lucinda. Dat geldt ook voor de bedienden. De hele familie gaat het gewoonlijk beter door de grandeur van de baas. Ik heb soms gedacht dat zelfs de paarden vrolijker hebben gelopen wanneer ik ze de koets van een gunsteling heb zien trekken. Maar ik heb er geen zin in je nu een honderdste deel te vertellen van wat ik je op dit punt moet zeggen. Ik zal je één ding laten zien, die er misschien voor zorgt dat je van de vrouwelijke sekse gaat houden. Kijk, alsjeblieft, wat voor fraaie gedachten ze over ons hebben en hoe zij onze onstandvastigheid afleiden van Eva onze moeder...

Meer informatie op www.bernard-mandeville.nl. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen