Samenvatting
Als we de vervelende dingen uit ons leven loslaten, blijft het goede over, zonder dat we daarnaar hoeven te zoeken. Dit eenvoudige taoïstische principe is het uitgangspunt van De kunst van het loslaten. Aan de hand van alledaagse situaties leert Theo Fischer je om negatieve patronen te herkennen en los te laten. Je leert in het hier en nu te leven, je minder aan te trekken van de meningen van anderen en je minder zorgen te maken.
De kunst van het loslaten gaat over zaken waarmee we onszelf het leven lastig maken. De kunst om het jezelf moeilijk te maken krijg je in onze maatschappij met de paplepel ingegoten. Inspanning wordt als basis van succes beschouwd, terwijl het vaak zo is dat je pas echt succesvol kunt zijn als je stopt met inspannen.
Het taoïstische principe van bewuste inspanning, yoe wei, is het exacte tegendeel van het taoïstische principe woe wei (doen door niet te doen), dat in Fischers De kunst van het nietsdoen centraal staat. Yoe wei staat voor stress, relatieproblemen, geldnood, illusies en het blind najagen van geluk, schoonheid, succes en roem. Leer je te laten meevoeren met de stroom in plaats van er keihard tegenin te zwemmen. Er zal een serie positieve gebeurtenissen op gang komen die je zelfs in je dromen niet voor mogelijk had gehouden.
Theo Fischer werkte ruim twintig jaar als managementadviseur, tot hij zich verdiepte in de Tao en zich op het schrijven ging richten. Fischer schreef verschillende succesvolle boeken over het taoïsme in de praktijk. Hij woont en werkt in Italië, waar hij ook lezingen en workshops over het taoïsme geeft.