Samenvatting
De keizer aller ziektes, een biografie van kanker, beschrijft de ziekte van de eerste gedocumenteerde gevallen duizenden jaren geleden tot de dag van vandaag en biedt zelfs een blik in de toekomst. Siddhartha Mukherjee, oncoloog, onderzoeker en gelauwerd auteur, onderzoekt kanker met de precisie van een celbioloog, het perspectief van een historicus en de hartstocht van een biograaf. Het resultaat: een indrukwekkend, helder en inzichtelijk relaas van een ziekte waar mensen al meer dan vijfduizend jaar mee leven en aan sterven.
Het is een verhaal van vindingrijkheid, veerkracht en doorzettingsvermogen, maar ook van overmoed, paternalisme en onbegrip. Mukherjee doet verslag van decennia van ontdekkingen, tegenslagen en overwinningen tot en met de razendsnelle hoopvolle ontwikkelingen van de laatste tien jaar. Altijd staat bij hem de mens centraal, van de Perzische koningin Atossa, die 500 voor Chr. een slaaf haar borst liet afzetten, tot de eerste patiƫnten die in 1948 chemotherapie ondergingen, en zijn eigen leukemiepatiƫnt Carla, wier verhaal het boek draagt. Het boek leest als een literaire thriller, met kanker als hoofdpersoon.
De keizer aller ziektes is een overrompelend en aangrijpend boek over een ziekte waar we, dankzij nieuwe inzichten in wat kanker is, wellicht mee kunnen leren leven in plaats van eraan te sterven.