€ 29,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

De hele kluit

de genealogie van de families Cluytmans, Cluijtmans, Cluitmans, Kluytmans, Kluijtmans, Kluitmans, Kluitman, Kluitmann, Klutman en Klutmann

Frans van Gorkum • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In 2017 verscheen het boek Alles op een kluit. Het behandelde de geschiedenis van de Gelderse familie Klutman (Kluitman) met Limburgse roots. De hele kluit is een vervolg op dit boek. In deze bijzondere uitgave staan alle Kluijtmans’en centraal, voortgekomen uit Heer Makarius Jansz. van Rutte alias De Buck, priester, vicaris en rector van de kerken van Bakel en Deurne. Hij leefde van ca. 1350 tot 1425 en verwekte kinderen bij zeker twee vrouwen. Een strikt celibatair leven kenden de priesters in die tijd nog niet.

    De hele kluit omvat de geschiedenis, de genealogie en het wel en wee van de familie Kluijtmans (de naam kent verschillende schrijfvormen en verbasteringen), wier takken verder reiken dan de grenzen van ons huidige Nederland. Kluijtmans’en trokken naar België, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.
    De hele kluit verhaalt van Kluijtmans’en die bedrijven opzetten, kunstenaar of voetballer werden, fout waren in de oorlog, een sloeberbestaan leidden, hun roeping volgden of met de VOC naar Indië voeren. Eentje werd zelfs directeur van een slavenplantage in Suriname. Onder de Kluijtmans’en werden opvallend veel tweelingen geboren.

    De auteur Frans van Gorkum en de redactie, bestaande uit de genealogen Erik Paul van den Elsen en Wim Hoezen, stelden zich als uitdaging een standaardwerk te maken, waarbij zo veel mogelijk nazaten in beeld zouden worden gebracht. Ze zijn erin geslaagd dicht in de buurt van hun doel te komen. Naast de gebruikelijke verzameling van genealogische data tekenden zij verhalen en gebeurtenissen op, waarmee het leven van deze familie door de eeuwen heen levendig is ingekleurd.

    Redacteur Erik Paul van den Elsen (Amsterdam, 1962) groeide op in Best. Genealogie heeft zijn grote belangstelling. Hij werkt samen met diverse gerenommeerde genealogen.
    Redacteur Wim Hoezen (Belfeld, 1958) groeide op in Belfeld. Hij houdt zich al zo’n veertig jaar bezig met genealogie: plaatselijk en regionaal in het algemeen en eigen stamboom en kwartierstaat in het bijzonder.
    Auteur Frans van Gorkum (Zevenaar, 1953) groeide op in Zuid-Limburg. Hij publiceerde in 1979 zijn eerste genealogische werkstuk over de familie Klu(i)tman. Daarna volgden de geschiedenisboeken Nat van het Veld (1990), Het Blauwwitte Hart (1995), 25 jaar Ouderenwerk (1996), Het Gevuul van de Uul (2004) en het streektaalboek met cd Dubbeldoyer (2019). Zijn genealogische werkstukken De Ontwortelmachine over de Gelderse familie Ross en Alles op een kluit over de Gelders-Limburgse Klu(i)tman verschenen in resp. 2014 en 2017. Samen met Berry van Gorkum uit Waalwijk gaf hij in 2021 in eigen beheer het boek Opmerkelijke Van Gorkums, Van Gorkoms etc. uit.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 428
    Uitgeverij : F.A.M. van Gorkum
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 07-2023
  • Inhoudsopgave
    In De hele kluit staan alle Kluijtmans’en centraal, voortgekomen uit Heer Makarius Jansz. van Rutte alias De Buck, priester, vicaris en rector van de kerken van Bakel en Deurne. Hij leefde van ca. 1350 tot 1425 en verwekte kinderen bij zeker twee vrouwen. Een strikt celibatair leven kenden de priesters in die tijd nog niet.
    De hele kluit gaat over de geschiedenis, de genealogie en het wel en wee van de familie Kluijtmans (de naam kent verschillende schrijfvormen en verbasteringen), wier takken verder reiken dan de grenzen van ons huidige Nederland. Kluijtmans’en trokken naar België, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.
    Het boek verhaalt van Kluijtmans’en die bedrijven opzetten, kunstenaar of voetballer werden, fout waren in de oorlog, een sloeberbestaan leidden, hun roeping volgden of met de VOC naar Indië voeren. Eentje werd zelfs directeur van een slavenplantage in Suriname. Onder de Kluijtmans’en werden opvallend veel tweelingen geboren.
    De auteur Frans van Gorkum en de redactie, bestaande uit de genealogen Erik Paul van den Elsen en Wim Hoezen, stelden zich als uitdaging een standaardwerk te maken, waarbij zo veel mogelijk nazaten in beeld zouden worden gebracht. Ze zijn erin geslaagd dicht in de buurt van hun doel te komen. Naast de gebruikelijke verzameling van genealogische data tekenden zij verhalen en gebeurtenissen op, waarmee het leven van deze familie door de eeuwen heen levendig is ingekleurd.
  • Reviews (9 uit 1 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    30-06-2023
    Heel passend
    Inhoud top, leest goed, heel breed pallet van wat een familie als ontwikkeling doormaakt in de tijd, en hoe breed die kan zijn.

       Grote van het boek
       Leesbaarheid

    Geplaatst door uit Peel en Maas/Limburg , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 29,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Heer Macharius De Rutte (1350-1425)

Jan van Rut is een natuurlijke zoon van heer Macharius van Rut en Jutta, dochter van Aert Melis van Vlierden. Aert van Meerlaer, zoon van wijlen Henrick van Meerlaer, trouwt met Jutta, een dochter van Macharius. Goyart is een natuurlijke zoon van Macharius, verwekt bij Aleyt van Rutt.

In de database ‘Priesterkinderen van ca. 1350 - ca. 1629 te ’s-Hertogenbosch en omgeving’ van dr. Lucas G.C.M. van Dijck, beschikbaar gesteld door de Bossche Encyclopedie per februari 2019, vinden we nog meer terug over Heer Macharius: “Rut, Macharius (=Kerys) Jansz van. Priester, 1376-1421; vicarius perpetuus te Deurne en Bakel, 1400-1421; vader van Rutger Smeets (die een nat. zoon Jan verwekte bij Luytgart Boyarts), Jan senior, Jan junior (een van de Jannen is getrouwd met Heilwich dochter van Aert Aert Gielis); van Jut (x Aert Henricxs van Meerlaer) en van Goyart (de laatste verwekt bij Aleyt van Rutt). Een van beide zonen Jan is verwekt bij Jutta Aert Meliss van Vlierden.” en “Macharius van Rut verkrijgt de capellania perpetua van de Mariakapel in Oirschot, na de dood van Johannes van Baest. Godefridus van Audenhoven hield deze beneficie ten onrechte in bezit.”

I.
Heer Makarius (Macharius, Keris, Keers, Makarijs) Jansz. VAN (de) RUTTE alias DE BUCK/ VAN BEECK, priester, vicaris en rector van de kerken van Bakel en Deurne, leeft tussen ca. 1350-1425, zn. van Jan Rutte van Swijnsputte en Jutta Makarius van de Bogaard, heeft 1e relatie met Aleyt van Rutt, 2e relatie met Jutta de Rutte de Swijnsputte.
Uit de eerste relatie:
1. Jan senior
2. Rutger, volgt II.
3. Jutta tr. Art Hendricks van Meerlaer
Uit de tweede relatie:
4. Goyart
5. Jan junior, verm. getrouwd met Heilwich, dochter van Aert Aert Gielis ×
SERVICE
Contact
 
Vragen