Fragment
De Chinese gezondheidstraditie heeft een uitgebreid scala aan oefenmethodes die op diverse manieren kunnen worden ingedeeld en die stevig zijn ingebed in de oude, traditionele Chinese cultuur. Qigong -wat letterlijk zoveel betekent als ‘vaardigheid in qi door oefening’- is de laatste telg in die lange reeks aan traditionele Chinese gezondheids-methodes en bestaat pas iets meer dan honderd jaar , maar heeft zijn waarde inmiddels al ruimschoots bewezen. Ook de Essentie-oefeningen die in dit boek worden beschreven zijn een voorbeeld van zo’n latere ontwikkeling; ze zijn gedestilleerd uit een veelheid aan bestaande traditionele Chinese oefeningen en theorieën met een heel specifiek doel voor ogen: leren ‘voelen’ – zeg maar: lichaamsbewustzijn.
Vaardigheid in ‘voelen’ is een belangrijk fundament voor Chinese gezondheidsoefeningen omdat, vanuit het oogpunt van de traditionele Chinese geneeskunst, veel ziekte in de moderne, ‘ongevoelige’ samenleving een gevolg is van het niet kunnen vrijspelen van problemen –stagnaties- die binnen in je lichaam spelen. De ‘voelen’-vaardigheid kan ons helpen bewust te worden van deze stagnaties en helpen in het vrijspelen en openen ervan, waardoor de oefeningen uit dit boek een uitstekende gezondheidsmethode zijn.
Daarnaast heeft deze ‘voelen’-vaardigheid onmiskenbaar nut op het gebied van sensitiviteit - een vaardigheid die een belangrijke basisvoorwaarde is bij het oefenen van, bijvoorbeeld, qigong of interne krijgskunsten zoals bijvoorbeeld Tai Chi.
De Essentie-oefeningen uit dit boek zijn oefeningen die je helpen bij dit leren ‘voelen’ en bij het verbeteren van de kwaliteit van de traditionele oefeningen die je nu misschien al doet. Je leert via deze oefeningen namelijk gevoelsbewust te worden van je eigen lichaamsmechanica. De achterliggende ideeën volgens welke je deze mechanica wilt laten werken (om uiteindelijk, in een weer veel latere fase, ‘intern’ te kunnen worden) heb ik uitgebreid beschreven in een ander boek .
De oefeningen zijn makkelijk uit dit boek te leren, simpelweg omdat ze erg eenvoudig zijn en omdat het niet gaat om hoe ze er uiteindelijk uitzien maar om de manier waarop je ze uitvoert. Ze vragen alleen maar van je dat je de tekst goed doorneemt en de aanwijzingen opvolgt. Je hoeft ze dus zeker niet te doen zoals ik ze doe, er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier om ze uit te voeren – zolang je ze maar niet op de automatische piloot uitvoert en je voortdurend bewust blijft van wat je aan het doen bent.
×