Samenvatting
De auteurs doen een beroep op de actieve, wakkere burger die geen eenzame patiënt wil worden Aanbevelingen voor de overheid om het wantrouwen van burgers te herstellen Tip voor burgers om verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg
De democratie staat onder druk, de zorg ook. Het wantrouwen van burgers in de overheid en maatschappelijke instituties neemt toe. Mensen voelen zich buitenspel staan, elke misstand in een ziekenhuis of verpleeghuis wordt uitvergroot. Betrokkenheid is de basis van de samenleving. Valt die basis weg, dan dreigt het recht van de sterkste de overhand te krijgen. ‘De burger de baas’ is een aanmoediging om dat te voorkomen.
Dit boek wil de burger zijn zorg teruggeven. Het is een pleidooi voor betrokkenheid en creatieve veranderingen van binnenuit. Daarvoor is kennis nodig. Kennis van het reilen en zeilen van de gezondheidszorg. Kennis van de keuzes die worden gemaakt. Nu kiezen en beslissen anderen te vaak voor u. ‘De burger de baas’ is vanuit persoonlijk engagement en jarenlange ervaring geschreven door twee kenners van de zorg: oud-politicus Eeke van der Veen en publicist Willem Wansink.