Samenvatting
Wie piramides bouwt ... krijgt mummies
De Atomiumorganisatie is geen structuur, maar een visie, een aanzet tot een andere, metaforische wijze van denken over organiseren. Deze biedt een alternatief voor de nog alom aanwezige piramidale organisatie die haar langste tijd heeft gehad en innovatie ernstig belemmert.
Piramides zijn niet meer bestand tegen de uitdagingen waarvoor deze tijd ons stelt. Hyperconcurrentie, de generatie Einstein, veranderende gezagsverhoudingen, diversiteit, de economie van het genoeg en vele andere ontwikkelingen vragen om een nieuwe visie op organisaties. Ook Het Nieuwe Werken biedt die visie niet.
Zoals in zijn eerdere boeken zoekt Eric Koenen niet naar de snelle oplossingen. Hij onderzoekt de hedendaagse dilemmas in leiderschap en hecht daarbij meer waarde aan de fundamentele vragen dan aan snelle antwoorden. In deze zoektocht naar een vernieuwende visie op organiseren in de 21e eeuw laat hij zich daarom niet alleen inspireren door actuele bedrijfskundige en gedragswetenschappelijke inzichten maar ook door de denkers Sloterdijk en Sennett.
Dit boek nodigt uit tot het stellen van verder brengende vragen aan uzelf en aan uw omgeving.
Na De kunst van leiderschap in tijden van verandering en De winst van verschil (met prof. dr. Christien Brinkgreve) is De Atomiumorganisatie wederom een zeer toegankelijk boek met een inspirerende innovatieve visie op leiderschap en het inrichten van organisaties.
Eric Koenen studeerde sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, werkte bij Philips en PriceWaterhouseCoopers en was lid van het Executive Committee van Cofely. In 2007 richtte hij de Doorwerthgroep op. Hij is medeoprichter van The Diversity Company en vervult diverse commissariaten.