Samenvatting
Een boek over de armen- en wezenzorg in het Land van Hulst. Omdat de armoede weer actueel is heb ik dit boek geschreven. Uit het groot archief van de gemeente Hulst heb ik eerst die gegevens opgeschreven tot het begin van de Franse tijd(1794). Het verhaal begint rond 1326 en loopt tot 1795. In die periode waren er drie plaatsen waar zorg werd gegeven: Hulst, Sint Jansteen en het Hulsterambacht. De periode hierna is voor een volgend deel dat 1795-1945 zal gaan beschrijven.
U wordt meegenomen in een tijd waar de meeste van onze voorouders echt niets te makken hadden en volledig afhankelijk waren van de “gulheid” van de middenstand. De hulp, toen werd het onderstand genoemd, was aan een aantal voorwaarden gebonden. Niet naar de kerk gaan en hun Pasen niet doen was een reden om de onderstand te stoppen. Maar dat leest u allemaal in het boek dat u nu in handen heeft.
Verwondert u over de toestanden van de reformatie en wat dat tot gevolg had voor de armen- en wezenzorg.
Er staan niet veel afbeeldingen in het boek omdat er jammer genoeg niemand een tekening/afbeelding of prent heeft gemaakt van de straten van Hulst, Sint Jansteen en het Hulsterambacht.
Veel plezier met uw aankoop en besef achteraf dat u het zo slecht nog niet hebt.
De foto aan de voorkant is een schilderij van Albert Anker(1831-1901). Het schilderij heet
De Soepuitdeling.
Dit boek is te bestellen via www.boekenbestellen.nl zoekopdracht: Kemseke
Tonny van Kemseke