Samenvatting
Een publicatie in samenwerking met Instituut Clingendael en het Sinologisch Instituut Voor iedereen die de grootschalige ontwikkelingen in het nieuwe China beter wil begrijpen, is dit boek een eye opener. Niet eerder verscheen in het Nederlands en voor een breed publiek zo n informatief en betrouwbaar overzicht van de stand van zaken in China na de 30 jaar hervormingen. De auteurs zijn vooraanstaande Chinaspecialisten, afkomstig van de universiteiten van Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Leeds (UK), Turku (Finland) en Instituut Clingendael. Een aantal van hen treedt regelmatig op als Chinadeskundigen in de media. In acht bijdragen schetsen zij een kritisch en betrouwbaar beeld van de hervormingen op het gebied van de economie, binnen- en buitenlandpolitiek, sociale ontwikkelingen, rechtshervorming, media en populaire cultuur, en het veiligheidsvraagstuk. Er is waardering voor successen, maar ook aandacht voor de vele structurele problemen waar de hervormingen op zijn gestuit. Een zeer uitgebreide literatuurlijst en nuttige aanbevelingen voor achtergrondliteratuur maken dit boek tot hét inleidingsboek over China uniek voor Nederland! Verplichte kost voor journalisten, het zakenleven, het onderwijs, politieke beleidsmakers en anderen die zich met China bezighouden. Ook wie als toerist naar China gaat, krijgt dankzij dit boek een dieper inzicht in de dynamiek en complexiteit van dit razendsnel moderniserende land. INHOUD: Het dubbelzinnige karakter van de Chinese hervormingen - Woei-Lien Chong en Tak-Wing Ngo - Univ. Leiden en Erasmus Univ. Rotterdam Politieke hervorming: begrensde wederopbouw en vernieuwing - Tak-Wing Ngo - EUR Economische hervorming: van isolement naar markteconomie - Eduard B. Vermeer - Univ. v. Turku (Finland) Sociale ontwikkelingen: de transformatie van het platteland en de steden. - Flemming Christiansen - Univ. v. Leeds Rechtshervorming: van rechtsvacuüm naar rechtsstaat? - Benjamin van Rooij - Univ. Leiden Media en populaire cultuur: nieuwe vormen van cultureel burgerschap? - Jeroen de Kloet - Univ. v. A'dam Buitenlandse politiek: van vernedering tot assertiviteit - Stefan Landsberger - Univ. v. A'dam en Leiden Regionale veiligheid: navigeren tussen vrede en conflict - Frans-Paul van der Putten - Instituut Clingendael Redacteuren Woei-Lien Chong en Tak-Wing Ngo zijn als universitair docent resp. hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de gelijknamige serie CHINA IN VERANDERING beschrijven sinologen en andere experts vanuit verschillende invalshoeken belangrijke facetten van het huidige China, zoals die zichtbaar zijn geworden sinds Deng Xiaoping in 1978 het startsein gaf voor de economische hervormingen en de 'Open-Deurpolitiek'. De reeks omvat bundels en monografieën en is bestemd voor een breed publiek van geïnteresseerden in het huidige China en meer specifiek voor opleidingen Chinese Talen en Culturen.
Serie CHINA IN VERANDERING, deel 1
Voor iedereen die de grootschalige ontwikkelingen in het nieuwe China beter wil begrijpen, is dit boek een eye opener. Niet eerder verscheen in het Nederlands en voor een breed publiek zon informatief en betrouwbaar overzicht van de stand van zaken in China na de 30 jaar hervormingen.
De auteurs zijn vooraanstaande Chinaspecialisten, afkomstig van de universiteiten van Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Leeds (UK), Turku (Finland) en Instituut Clingendael. Een aantal van hen treedt regelmatig op als Chinadeskundigen in de media.
In acht bijdragen schetsen zij een kritisch en betrouwbaar beeld van de hervormingen op het gebied van de economie, binnen- en buitenlandpolitiek, sociale ontwikkelingen, rechtshervorming, media en populaire cultuur, en het veiligheidsvraagstuk. Er is waardering voor successen, maar ook aandacht voor de vele structurele problemen waar de hervormingen op zijn gestuit.
Een zeer uitgebreide literatuurlijst en nuttige aanbevelingen voor achtergrondliteratuur maken dit boek tot hét inleidingsboek over China uniek voor Nederland! Verplichte kost voor journalisten, het zakenleven, het onderwijs, politieke beleidsmakers en anderen die zich met China bezighouden. Ook wie als toerist naar China gaat, krijgt dankzij dit boek een dieper inzicht in de dynamiek en complexiteit van dit razendsnel moderniserende land.
INHOUD:
Inleiding: het dubbelzinnige karakter van de Chinese hervormingen - Woei-Lien Chong en Tak-Wing Ngo
Politieke hervorming: begrensde wederopbouw en vernieuwing - Tak-Wing Ngo
Economische hervorming: van isolement naar markteconomie - Eduard B. Vermeer
Sociale ontwikkelingen: de Transformatie van het platteland en de steden. - Flemming Christiansen
Rechtshervorming: van rechtsvacuüm naar rechtsstaat? - Benjamin van Rooij
Media en populaire cultuur: nieuwe vormen van cultureel burgerschap? - Jeroen de Kloet
Buitenlandse politiek: van vernedering tot assertiviteit - Stefan Landsberger
Regionale veiligheid: navigeren tussen vrede en conflict - Frans-Paul van der Putten
Redacteuren Woei-Lien Chong en Tak-Wing Ngo zijn als docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Tak-Wing Ngo is tevens hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
In de gelijknamige serie CHINA IN VERANDERING beschrijven sinologen en andere experts belangrijke facetten van het huidige China, zoals die zichtbaar zijn geworden sinds Deng Xiaoping in 1978 het startsein gaf voor de economische hervormingen en de Open Deur politiek. De reeks omvat bundels en monografieën en is bestemd voor een breed publiek van geïnteresseerden in het huidige China en meer specifiek voor opleidingen Chinese Talen en Culturen.