€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

CAMBODJAANSE LIFLAFJES

Ted Veenboer • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De schrijver neem ons mee voor een rondreis door het verre Cambodja, een warm land in Zuidoost-Azië met evenveel inwoners als ons land, maar vier keer groter. Sinds twaalf jaar reist Ted door alle provincies van dit mooie land, uitgenodigd door een vriendenkring die in die tijd is ontstaan en die ieder jaar groter wordt. Zij nodigen hem vaak uit bij een bruiloft of een feestje bij een geboorte of verloving, bij het Khmer Nieuwjaar zo niet een begrafenis of zelfs een echtscheiding. Bij al die gebeurtenissen vol traditionele Boeddhistische ceremonies worden vaak feestmaaltijden met de lekkerste hapjes georganiseerd. Vandaar de titel van dit boek. Zowel Nederlanders als Khmers houden van een feestje en van lekker eten. Maar hier houdt iedere vergelijking op. Tussen wat wij lekker vinden en wat zij als liflafjes oppeuzelen, ligt een wereld van smaakverschillen. Een groot deel van dit boek gaat dan ook over de lekkere hapjes die zij met veel trots opdienen. Dit is echter geen kookboek vol recepten. Evenmin een reisgids, hoewel hij ons meeneemt naar alle uithoeken van Cambodja. Over het oorlogsverleden van de Khmer Rouge vertelt Ted alleen wat zijn eigen vrienden hem wilden vertellen en dat is erg summier en persoonlijk. Overleven zonder ouders, of leven zonder drinkwater, met soms wel en regelmatig geen elektriciteit en zonder stadsgas. En ondanks dat toch gelukkig leven. Met soms een knipoog naar Nederland waar dit alles onbeperkt voorhanden is, maar waar toch gemopperd wordt. Hard werken voor een minimumsalaris, zonder pensioen noch ziekteverzekering en toch de kinderen de beste opvoeding geven. Daarbij ouders en grootouders onderhouden. Ondanks dit moeilijke leven blijft hun welgemeende glimlach altijd aanwezig. Bij gebrek aan treinen worden alle mogelijke en onmogelijke manieren van transport aan- of afgeraden. Families en vrienden worden bezocht in de weinig bekende provincies zoals Ratanakiri, Mondulkiri, Svay Rieng, Koh Kong of Preah Vihear waar lokale specialiteiten geproefd worden. Dit alles wordt met een vleugje humor overgoten. Kortom een interessante beschrijving van een arm land waar hard gewerkt wordt om te overleven via 49 kleurrijk omschreven schetsen uit het dagelijkse leven van de Khmer bevolking met 180 eigen foto’s en gedrukt op fotopapier.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 210
    Uitgeverij : Niet bekend
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 04-2019
  • Inhoudsopgave
    7 LIFLAFJES en INGELEGDE MIEREN
    13 HET WATERFESTIVAL
    18 BIJ DE DAMESKAPPER
    24 GEBAKKEN SCHILDPAD in KAMPONG CHAM
    27 DE LAATSTE OLIFANT VAN PHNOM PENH
    30 TUK TUK DRIVER, een APART VAK
    35 EEN KHMER BRUILOFT
    42 DE BAMBOE TREIN IN BATTAMBANG
    47 KALF aan het SPIT en GEROOSTERDE OSSENPENIS
    51 OVERLEVEN ZONDER OUDERS
    55 BUSLIJNEN
    60 LEVEN ZONDER DRINKWATER en de WATERBOER
    67 VRACHTBUSSEN
    71 ZWALUWHUIZEN in de KOH KONG PROVINCIE
    74 MIJN PRIVE TUK TUK DRIVER
    79 PARTY met GEVULDE KIKKERS
    84 COLLECTIEVE TAXIS
    87 DE PEPERTUIN IN RATANAKIRI
    91 WATERKRUIKEN in ODDAR MEANCHEY
    96 GEFRITUURDE SPINNEN
    99 PAARDEN TAXI in KAMPONG CHAM
    103 RIJSTVOGELTJES in MONDULKIRI
    106 VERPLICHTE BUS PAUZE
    110 FIETSEN in CAMBODJA
    113 CYCLO TAXI in PHNOM PENH
    116 COLLECTIEVE BUSJES
    121 MOTORFIETSEN
    127 SCHOOLKINDEREN en de KHMER TAAL
    130 TUK TUK VRACHTWAGEN
    133 LATEX FABRIEK in KAMPONG CHAM
    135 HIGH TECH TUK TUK ‘s
    138 STRAATKLEDEN TE HUUR
    141 KHMER NIEUWJAAR
    146 BEGRAFENIS in SVAY RIENG
    148 COLLECTIEVE TUK TUK’s
    152 MOTODOP
    154 KHMER STOKBROOD
    157 PICKNICKEN, EEN NATIONALE SPORT
    160 HANDEL OP STRAAT
    163 DE TEMPEL PRASAT PREAH VIHEAR
    166 ONMISBARE IJSBLOKJES
    169 DE PRIJS voor een TUK TUK – RITJE
    173 BEELDHOUWERS
    178 EEN WANDELING DOOR DE HOOFDSTAD
    187 OP BEZOEK BIJ EEN MONNIK
    192 VERKEER IN PHNOM PENH
    196 AFVALPROBLEEM
    201 SHOWERPARTY en STADSGAS
    205 WHITE SKIN HOUSE
    206 ECHTSCHEIDING op zijn CAMBODJAANS
    207 PROVINCIES van CAMBODJA
  • Reviews (8,5 uit 3 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    21-08-2019
    Cambodjaanse liflafjes
    Bij deze wil ik een revieuw schrijven over dit leuke boek. Juist de korte verhalen is heen plezierig lezen, met heel veel informatie over leven. In Cambodja. Na vele jaren reizen door dit mooie land, leer je de leefwijze van de bevolking kennen en dat heeft de schrijver heel goed weergegeven.


    Geplaatst door , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    14-06-2019
    Cambodjaanse liflafjes
    Een vlot en geestig geschreven reis en smul boek. Wij hebben nooit begrepen, wat een verschil er bestaat tussen de gewoontes en het eet-patroon van de Cambodjaanen. Ook omdat de schrijver er dikwijls is geweest, kom je erachter, dat de gewone tourist dit niet meekrijgt. Het is een totaal andere wereld,en via dit boek kom je erachter,met plezierige leesuurtjes. chappeau !


    Geplaatst door , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    25-04-2019
    een aanrader
    Wat een prachtig en rijk geillustreerd boek over dit fantastisch mooie land. De auteur laat je meegenieten van de mooiste plekjes en de bijzondere gebruiken van haar bevolking. Een echte aanrader. Hindrik Kasperts


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8.5 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

DE LAATSTE OLIFANT VAN PHNOM PENH
Normaal leven de olifanten in Cambodja in de vrije natuur, zoals bijvoorbeeld in de afgelegen provincies van Rattanakiri of Mondolkiri waar regelmatig kleine kuddes worden waargenomen. In de dierentuin van Phnom Penh, op een tiental kilometers buiten de stad, leven ook olifanten. Drie stuks, die goed verzorgd worden. Sinds lange tijd loopt er ook eentje midden in de drukke hoofdstad rond. Deze olifant brengt zijn leventje door in de tuin onder de tempel van Wat Phnom, waar veel inwoners en toeristen hem dagelijks kunnen bewonderen en waar ze tegen betaling een klein rondje op zijn rug kunnen maken. De olifant wordt prima verzorgd door zijn baas, die hem dagelijks een frisse douche met een tuinslang geeft, en hem ruimschoots van eten voorziet. Iedere ochtend rond zes uur, wanneer het verkeer nog heerlijk rustig is, wandelen baas en olifant vreedzaam langs mijn balkon op de Sisowath Quai. Aan het einde van de dag, vlak voor zonsondergang, lopen ze weer terug naar huis, alleen... op dat moment is het verkeer nog steeds in volle chaos. Het is dan volop spitsuur: iedereen rijdt weer terug naar huis van zijn werk. Plus honderden motorfietsen van de mensen die tegen de avond een rondje langs de Riverside rijden om een “frisse” neus te halen. Dit is meestal een klassiek rondje tussen Wat Phnom en het koninkrijk paleis en weer terug, want langs de rivier Tonle Sap is het altijd iets minder warm dan midden in het hete stadscentrum.
Sambo is de naam van deze befaamde olifant. Iedereen in de stad kent hem en hij wordt door iedereen bemind. Het is vermakelijk om te zien hoe zijn baas hem midden in het spitsuur dwars door het verkeer kan loodsen. Baas en olifant wonen ergens aan de buitenrand van de stad, hetgeen voor de hand ligt gezien de benodigde woonruimte voor het beestje. Er kunnen tijdens de wandeling honderden motorfietsen, tuk-tuks, vrachtwagens en bussen langs hen rijden, Sambo blijft onverstoorbaar en rustig door het verkeer sjokken. Zijn baas geeft hem af en toe een tikje met zijn stok, maar de olifant heeft ieder probleempje snel begrepen. Alleen staan er iedere avond verkopers met volle handkarren bananen, doerians, mango’s en dergelijke langs het trottoir van de Sisowath Quai, de route die Sambo loopt. De verleiding van al dit verse fruit is Sambo vaak te groot. Hij staat dan plotseling stokstijf stil naast een van de handkarren en wacht tot hij van de verkoper een paar bananen krijgt. Die gaan dan dankbaar en snel naar binnen. Met huid en haar, zogezegd. De arme verkoper heeft eigenlijk geen keus met zo’n reus van een beest naast zijn kar en is verplicht om Sambo wel wat lekkers te geven. Als hij dat niet snel doet, gaat de slurf van Sambo zelf wel even iets uitzoeken. Maar op dat moment krijgt Sambo een tik van de stok van zijn baas en na enig tegenstribbelen sjokt hij weer weemoedig door, op weg naar zijn verre woning. Sinds 2015 is Sambo met pensioen. Hij werd iets te oud voor dit dagelijkse uitstapje en hiermee is helaas een traditioneel stukje historie uit het stadsbeeld van Phnom Penh verdwenen. Boze tongen beweren dat de gemeente heeft aangedrongen om de olifant met pensioen te sturen, omdat hij zogenaamd het verkeer vertraagde. Wel, naar mijn bescheiden mening is de doorstroom van het plaatselijke verkeer sinds zijn vertrek nog veel slechter en was het niet de slome voetstap van Sambo die het verkeer zo sterk vertraagde. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen