Samenvatting
Een prachtige vertaling van alle deuterocanonieke en vele apocriefe bijbelboeken, dicht bij de grondtekst. Onder meer: Judit, Tobit en de Makkabeeën alsmede de evangeliën van Maria Magdalena, Judas, Tomas en Filippus.
ACTUEEL omdat in oktober het deuterocanonieke bijbelboek Judit op het leesrooster van de kerken staat.
Nu tijdelijk van 52,50 voor 34,50.
"De grootste literaire prestatie van 2008. Even adembenemend als luchtgevend, deze fijnzinnig vertaalde aanvulling [...] op de Bijbel." - Trouw
"een bijzondere aanvulling op de bijbelboeken, in een prachtige vertaling." - Ned. Bibliotheekdienst
Na de voltooiing van de Naardense Bijbel is Pieter Oussoren begonnen met de brontekstgetrouwe, letterlijke vertaling van de deuterocanonieke boeken van het Oude Testament zoals Judit, Tobit en de Makkabeeën. Buiten de vesting bevat ze allemaal, en zelfs nog extra: bijvoorbeeld de nauwelijks bekende psalmen 151-155 en de Psalmen en Oden van Salomo.
Ook in de nieuwtestamentische tijd zijn er vele boeken geschreven die nooit de rang van bijbelboek hebben bereikt. In Buiten de vesting is een zeer uitgebreide collectie opgenomen met onder andere de evangeliën van Maria Magdalena, Judas, Tomas en Filippus. Ook de Handelingen van Petrus, Johannes en Jakobus zijn vertegenwoordigd, net als de Openbaring van Paulus en delen van het evangelie der Waarheid. Ten slotte heeft Pieter Oussoren ook delen vertaald van het omvangrijke boek Henoch waaruit al in het Nieuwe Testament (de brief van Judas) wordt geciteerd. De vertaling is zo letterlijk mogelijk, zonder theologische kleuring, zodat de lezer zelf kan zien wat er nu werkelijk staat.
Ingeleid en toegelicht door Nico ter Linden en Auke Jelsma.
In totaal bevat Buiten de vesting 40 boeken, misschien wel de uitgebreidste collectie die nu in één band voorhanden is. Het is daarmee een indrukwekkend vervolg op de Naardense Bijbel, die van links tot rechts alom geprezen is.
Buiten de vesting bevat tevens 36 fullcolorafbeeldingen van de bijbelse gewelfschilderingen uit Enkhuizen, Alkaar, Warmenhuizen en de Oude Kerk in Amsterdam.