Samenvatting
Volgens het Trimbosinstituut zijn er in Nederland naar schatting 100.000 mensen met een borderlinestoornis. Zij worden vaak door anderen als lastig en hinderlijk ervaren en kunnen in andermans ogen vreemd gedrag vertonen. Ook veel hulpverleners kijken negatief aan tegen borderliners. Op initiatief van het Steunpunt GGZ Utrecht is een training voor hulpverleners ontwikkeld die vanaf 2005 ongeveer zes keer per jaar wordt gegeven door ervaringsdeskundigen. Op veler verzoek doen zij als handreiking aan hulpverleners nu ook in Borderline van binnenuit hun verhaal.
Uit borderline is moeilijk wijs te worden. Het is lastig voor mensen die er al dan niet beroepsmatig mee te maken hebben, maar ook voor mensen die zelf borderline hebben. In dit boek zoeken vrouwen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) samen naar woorden die omschrijven hoe zij 'hun' borderline ervaren. Ze laten zien hoe ze er ieder op hun eigen manier mee hebben leren leven: niet met een algemene gebruiksaanwijzing, maar door acceptatie, zelfkennis en met vindingrijkheid.
Borderline van binnenuit is een ontwapenend boek dat hulpverleners aanspoort niet op afstand te blijven maar juist dichterbij te komen. In die nabijheid kan zichtbaar worden dat mensen met borderline gewone mensen zijn, maar dan ánders.
Paul van Hoek die tien jaar als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige werkzaam is geweest, schrijft over Borderline van binnenuit: 'Prachtig, ontroerend, verhelderend en een verfrissende kijk op borderline. Ik hoop dat heel veel hulpverleners en mensen met borderline(achtige) problemen dit boek lezen!!'