Samenvatting
Bibliotheken, stadhuizen, stations, winkels, schouwburgen zijn strikt genomen geen openbare ruimten, maar zo gebruiken we ze wel. Een levendige stad heeft tal van verblijfsplekken, zowel buiten als in gebouwen die zich daarvoor lenen. Ze bieden stedelingen en bezoekers gelegenheid voor informele en onverwachte ontmoetingen met beschutting tegen het klimaat, het verkeer en het rumoer van de stad. Rijk geïllustreerd met voorbeelden analyseert dit boek de architectuur van publieke interieurs en de wijze waarop ze zijn opgenomen in het stedelijk weefsel.
Privaat en publiek lijken twee contrasterende belangen te verwoorden, maar in de werkelijkheid van de stad zijn ze veel meer verstrengeld dan tegengesteld.
Niet alle publieke interieurs blijken bestand tegen maatschappelijke veranderingen, maar actuele ontwikkelingen, zoals 'het nieuwe werken' en de veranderende winkelcultuur bieden ook nieuwe mogelijkheden.
In Binnen in de stad worden de rijke historie en kansrijke programma's voor publieke interieurs van de toekomst onder de loep genomen.
Matthijs de Boer is stedenbouwkundige en architect. Met zijn bureau werkt hij aan een gevarieerd pakket aan ontwerp- en adviesopdrachten, van ruimtelijke visies tot en met de detaillering van de buitenruimte. Hij publiceert regelmatig, o.a. in De Architect.