Fragment
Het leven is voortdurend bezig
ons een spiegel voor te houden,
ons wakker te schudden.
Wanneer we niet bereid zijn te zien
wat het leven ons probeert te laten zien,
zal het de intensiteit opvoeren totdat
we willen zien wat we moeten zien.
Op deze manier is het leven zelf
onze grootste bondgenoot.
(vrij naar) Adyashanti
1 Inleiding
Dacht je bij het zien van dit boek: belemmerende overtuigingen, wat zijn dat? Heb ik die ook? Waarom dan? Hoe merk ik dat? Wat kan ik eraan doen? En wat hebben ze met vrijheid te maken? Ik leef toch in een vrij land? Lees dan vooral verder!
Dit boek is specifiek bedoeld voor iedereen die weinig of niets van belemmerende overtuigingen weet. Ik leg je dit complexe onder-werp binnen de psychologie van de mens op heel heldere, aansprekende wijze uit. Ook wordt het je duidelijk dat het echt mogelijk is om ze aan te pakken en los te laten. En hoe belangrijk dat voor je is om te kunnen omgaan met je fundamentele behoefte aan liefde, verbondenheid en veiligheid, en tegelijk te kunnen groeien en jezelf te ontwikkelen. Want die drang is van nature aanwezig in ons.
Ik weet vrijwel zeker dat er kwartjes bij je gaan vallen, dat je regel-matig in jezelf zult zeggen: aha, werkt dat zo! Heb ik daarom altijd zo’n moeite met heel assertieve mensen, durf ik daarom geen nee te zeggen, lig ik daarom vaak in de clinch met dat type persoon of klap ik daarom dicht bij een presentatie. Je krijgt veel meer begrip voor jezelf en mensen in je omgeving. Thuis en op je werk bijvoor-beeld. En de weg ligt vrij om ze te gaan aanpakken en uiteindelijk echt te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Te leven in werkelijke persoonlijke vrijheid.
Ook coaches en trainers nodig ik uit om zich via dit boek meer te verdiepen in belemmerende overtuigingen als belangrijkste invloed op het gedrag van de mens. En om diepgaander inzicht te krijgen in een bewezen methode om belemmerende overtuigingen van cliënten aan te pakken en effectieve stappen te zetten in hun persoonlijke groei.
Opleidingsinstituten en trainingsbureaus nodig ik uit om dit boek te gebruiken als leerboek. Het geeft een helder beeld van de mens met zijn psyche en is daarom heel goed in te zetten bij trainingen en opleidingen die betrekking hebben op de studierichtingen en werkvelden psychologie, therapie, coaching, pedagogie en sociologie.
Het is zeker mogelijk om belemmerende overtuigingen zelf aan te pakken, zonder een professional in te schakelen. Maar deze trajecten duren normaal gesproken veel langer en gaan minder diep dan wanneer een professional wordt ingeschakeld.
Omdat het best veel ruimte in dit boek zou vragen om zorgvuldig uit te leggen hoe je je belemmerende overtuigingen zelf kunt loslaten, heb ik besloten deze waardevolle informatie in een apart boek op te nemen en op een later tijdstip uit te brengen. Dit belangrijke onderwerp krijgt dan alle aandacht en ruimte die het verdient.
In het boek dat je nu in handen hebt concentreer ik mij op de aan-pak van belemmerende overtuigingen met behulp van een professional zoals een coach of therapeut.
Leeswijzer
Wat belemmerende overtuigingen precies zijn, hoe je eraan komt, waarom je ze hebt en hoe ze werken, dat leg ik je allemaal uit in de hoofdstukken 2 tot en met 8.
In hoofdstuk 9 Relaties leg ik uit welke rol belemmerende overtui-gingen spelen in relaties. In hoofdstuk 10 Weerstand tegen veran-dering neem ik je mee in het traject van eerst nog niet en later wel aan het werk willen gaan met je belemmerende overtuigingen. Welke andere aspecten ons gedrag bepalen lees je in hoofdstuk 11 Wat bepaalt ons gedrag? In de hoofdstukken 12, 13, 14 en 15 leg ik uit hoe je je belemmerende overtuigingen kunt loslaten. Dat be-roepskeuzes vaak worden gemaakt op basis van je belemmerende overtuigingen wordt uitgelegd in hoofdstuk 16 Belemmerende overtuigingen en beroepskeuze. De aparte rol die zingeving speelt bij mensen staat centraal in hoofdstuk 17 Zingeving. Een doorkijkje hoe het zou zijn als veel belemmerende overtuigingen worden losgelaten krijg je in de laatste hoofdstukken 18 en 19.
Leeswijzer bijlagen
In bijlage 1 In tien stappen naar vrijheid beschrijf ik een stappen-plan hoe je je belemmerende overtuigingen kunt loslaten. In bijlage 2 Begrippenlijst staan alle begrippen die we behandelen in dit boek. Alles over Robert en Nadine staat in bijlage 3 Robert en Nadine samengevat. In de bijlagen 4 tot en met 6 staan voorbeelden van belemmerende overtuigingen. In bijlage 7 Methodes belemmerende overtuigingen loslaten staan methodes beschreven hoe belemmerende overtuigingen kunnen worden losgelaten. In bijlage 8 noem ik mijn bronnen en in bijlage 9 staat de literatuurlijst.
Voel je na het lezen van dit boek dat je zelf je belemmerende overtuigingen beu bent en echt wilt gaan zijn zoals je eigenlijk diep van binnen bent? Wil je een volgende stap maken? Print dan de ‘Vragenlijst belemmerende overtuigingen’ die onderaan op de homepagina staat van www.belemmerendeovertuigingen.nl. Op deze lijst kun je ook een score toedienen aan je belemmerende overtuigingen, zodat je weet welke het zwaarst wegen en welke daarmee de hoogste prioriteit hebben. Op deze manier heb je een mooi overzicht van je belemmerende overtuigingen.
Wil je nog een stap verder gaan? Neem dan contact op met mij, Richard Buijtenhek, trainer en coach, gespecialiseerd in onder meer de methode Voice Dialogue. Kijk voor meer informatie op mijn website www.rbtc.nl of stuur een e-mail naar richard@rbtc.nl.
Wil je als coach, trainer of opleidingsinstituut meer weten? Kijk voor meer informatie op www.belemmerendeovertuigingen.nl of www.rbtc.nl. Of stuur een e-mail naar richard@rbtc.nl.
Ik wens je heel veel leesplezier!
Richard Buijtenhek
Lijden is nodig tot je inziet
dat het niet nodig is.
Eckhart Tolle
2 Waarom ik dit verhaal met je wil delen
Veel mensen denken dat we weinig invloed op onszelf hebben, op wie we zijn en hoe we ons gedragen. Hoe vaak denken of zeggen we niet ‘het lukt me niet, want ik ben gewoon zo, ik kan er ook niets aan doen’. Maar is dat echt zo?
Nee, we hoeven ons er niet bij neer te leggen dat we nou eenmaal te meegaand zijn, weinig tot actie komen of juist een workaholic zijn. We kunnen onszelf diepgaand, duurzaam veranderen. Door onszelf te transformeren kunnen we ons gedrag effectiever maken en meer vanuit onze eigen bewuste keuze ons gedrag bepalen.
Misschien vind je het lastig te geloven dat ook jij dit kunt bereiken. Ik weet zeker dat je al veel hebt geleerd in je leven en je je al meer bewust bent geworden van jezelf. En mogelijk heb je al deelgenomen aan diverse workshops, trainingen en coachingstrajecten, maar voor jouw gevoel met te weinig resultaat. Ik spoor je dan aan om verder te lezen, want je bent dan waarschijnlijk nog niet bezig geweest met het aanpakken van de grootste invloed op je functioneren: je belemmerende overtuigingen.
Belemmerende overtuigingen geven jou boodschappen. De hele dag door! Boodschappen die als doel hebben je te behoeden voor gevaarlijke situaties. Maar gek genoeg waren die situaties alleen vroeger gevaarlijk voor je, nu niet meer. En weet je wat nou zo apart is? De drang om naar deze boodschappen te luisteren is enorm sterk! Je kunt er vrijwel niet omheen, je hebt weinig keus.
Wil je alvast weten welke fases je doorloopt in het loslaten van belemmerende overtuigingen? Hier volgt een overzicht:
1. Er is iets aan de hand: je loopt vaak tegen dezelfde dingen aan in je relatie met je partner of kind, in je werk of elders.
2. Je voelt de noodzaak om iets aan je gedrag te doen.
3. Zodra de noodzaak groter is geworden dan de weerstand om te veranderen, onderneem je stappen. Je gaat bijvoor-beeld naar een coach of therapeut.
4. Met je coach of therapeut onderzoek je welke belemme-rende overtuigingen je hebt.
5. Voice Dialogue is een effectieve methode om te praten met je subpersonen.*
6. Heb je je subpersonen goed leren kennen en geconcludeerd dat je je belemmerende overtuiging niet meer nodig hebt, dan kun je deze overtuigingen loslaten.
7. Heb je je belemmerende overtuiging losgelaten, dan merk je dat je gedrag op dat punt anders, effectiever wordt.
8. Ga je meer belemmerende overtuigingen loslaten, dan zul je dichter bij jezelf komen en vaker gevoelens van geluk en ‘in flow zijn’ hebben.
9. Uiteindelijk groeit je bewustzijn dermate dat je je zielsop-dracht gaat zien en daarnaar kunt gaan leven.
10. En… je zult meer ruimte hebben om naar je zingeving te luisteren.
* Zie bijlage 2 Begrippenlijst voor een uitleg van het begrip subper-sonen.
Je ziet, een hele lijst… Met termen die je nu misschien nog weinig zeggen. Ik leg het je in dit boek graag allemaal uit!
Graag stel ik nu eerst Nadine en Robert even aan je voor.
Relaties zijn er niet om je gelukkig
of vervuld te maken.
Relaties zijn er om je
diepgaand bewust te maken.
Eckhart Tolle
3 Nadine en Robert
Na een heerlijke zomervakantie in een vakantiehuis met zwembad aan de Franse Rivièra kunnen Nadine en Robert niet wachten weer aan het werk te gaan. Nadine zit alleen iets niet lekker: “Ik ben gewoon niet goed genoeg om die promotie te krijgen”. Pretlichtjes verschijnen in de ogen van haar man Robert: “Tsja, drie functietre-den geklommen in vijf jaar tijd, je MBA op zak en een bonus voor het binnenhalen van de meeste klanten in jullie business unit, dat is natuurlijk ook wel wat magertjes, je kunt best een tandje bijzetten…”
Schimpend antwoordt Nadine: “Hoor wie het zegt… Hoe vaak gaat jouw laptop ’s avonds niet open omdat je nog wat moet afmaken? Jij moet ook altijd maar presteren van jezelf en je zegt nooit nee tegen je manager. Maar even serieus, het voelde echt als een steek onder water dat Sabine, die dezelfde functie heeft als ik, wel promotie heeft gekregen. Wat doet zij beter dan ik?” Robert kijkt haar fronsend aan: “Omdat ze meepraat met jullie mannelijke collega’s? Een kruiwagen heeft binnen het bedrijf? Op de juiste momenten in korte rokjes verschijnt? Stop toch eens met dat getwijfel of je wel goed genoeg bent! Nog een glaasje wijn?”
Nadine ziet er vanaf: “Nee, dan loop ik morgen met wallen op mijn werk en bovendien ben ik al veel dikker dan Sabine.” “Nou inder-daad, geen maat 38 maar 40, nu kun je het met je vrouwelijke charmes ook wel vergeten op je werk”, spot Robert. “Nou ja! Neem me wel even serieus alsjeblieft”, reageert Nadine gestoken. “Ik mag naar jou toe toch zeker wel uitspreken dat ik soms onzeker ben over mezelf? Luister nou eens naar hoe ik me voel zonder me direct in de maling te nemen. Ik baal hier echt van. Hoe belangrijk vind jij het wel niet dat je aan het eind van het jaar te horen krijgt dat je naar functieschaal 11 gaat en een snelle leaseauto mag gaan rijden?!” “Tsss, ja hoor, daar gaan we weer, gooi het nu maar op mij. Wees niet zo sentimenteel zeg. Trek je toch niet zo veel aan van anderen op je werk, ga gewoon eens uit van wat je zelf kunt”, werpt Robert terug.
“Begin dan ook niet over rokjes!”, schreeuwt Nadine nu. “Je weet best dat ik ze niet aan kan vanwege mijn korte benen met m’n dikke kuiten.“ Robert moet nu uitkijken dat hij niet hard begint te lachen. “Doe niet zo overdreven Nadine, het slaat nergens op wat je zegt. Ik kan blijven roepen dat je geen dikke kuiten hebt, maar je neemt het toch niet van me aan. Wat ik ook zeg, het is nooit goed. Laten we er maar over ophouden. Bovendien moet ik mijn projectplan nog afmaken”, moppert Robert.
“Zie je wel, daar gaan we weer! Komen we eindelijk eens ergens met een gesprek en naderen we je gevoel, kap je onze discussie weer af. Echt praten kan ik gewoon nooit met jou. En je baan lijkt wel belangrijker dan ik te zijn, het lijkt wel alsof je met je werk getrouwd bent in plaats van met mij.” zegt Nadine met tranen in haar ogen. Kwaad roept Robert haar toe: “Ja hoor, nu heb ik het ook nog gedaan. Voldoe ik niet aan je hoge eisen? Zoek dan een ander!”
“Ha, kun je niet tegen wat kritiek? Nou, zo komen we verder zeg!”, briest Nadine. Ze loopt stampvoetend de kamer uit: “Ik ga naar bed!”
×