Fragment
Bij financiële zelfredzaamheid gaat het dus om het maken van weloverwogen keuzes en die keuzes moeten ertoe leiden dat de financiën in balans zijn, zowel op korte als op lange termijn. Dat betekent niet dat iemand zelf alles moet kunnen doen, maar dat hij, als het nodig is, de hulp van specialisten in kan schakelen.
Het inschakelen van (financiële) specialisten kan als slim beschouwd worden.
Daarom gaat het bij financiële zelfredzaamheid om op basis van de kennis en vaardigheden die je bezit een onderbouwde keuze te maken. Niet alleen om kennis is belangrijk; vaardigheden zijn minstens even belangrijk (NIBUD, z.j.).
Financiën in balans
Volgens velen betekent financiën in balans dat de inkomsten en uitgaven met elkaar in overeenstemming zijn. Hierdoor wordt er vaak niet verder gekeken dan ‘niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt’. Volgens de definitie hierboven is dat echter niet voldoende.
Consumer Financial Canvas
Om je te helpen keuzes te maken hebben is voor deze methode het Consumer Financial Canvas ontwikkeld. Dit is een beslismodel, specifiek gericht op het maken van onderbouwde financiële keuzes.
De aandacht voor onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid raakt meer en meer verankerd in de maatschappij. Toch is in de eindtermen slechts summier aandacht voor duurzaamheid (14.1.2 de betekenis van maatschappelijk verantwoord ondernemen op een organisatie uitleggen).
Deze methode wil, binnen de huidige eindtermen, wel aandacht geven aan het thema duurzaamheid. Dit wordt vooral gedaan door de leerling in opdrachten kennis te laten maken met en te laten nadenken over verschillende duurzaamheidsaspecten welke worden geadresseerd in de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s).
Deze SDG’s zijn gezamenlijk door alle 196 landen binnen de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland, opgesteld om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Voor het opstellen van deze doelen zijn wereldwijd duizenden organisaties en miljoenen burgers om hulp gevraagd.
De SDG’s zijn in 2015 gestart en lopen tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.
Opdrachten die een relatie hebben met één van de doelen herkent u aan het logo hiernaast. Het is in de opdrachten veelal de bedoeling om leerlingen te laten nadenken over duurzaamheid.
×