Samenvatting
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) hebben onze organen elk hun eigen ritme. Om de twee uur wordt een bepaald orgaan via de meridianen voorzien van extra energie. Op deze actieve fase volgt een rustfase. Als deze schommeling, deze wisselwerking tussen yin en yang, in balans is, dan voelen we ons gezond.
Worden we bijvoorbeeld ’s nachts telkens op een bepaalde tijd wakker of voelen we ons ’s middags al moe, of voelen we ons opgejaagd, geprikkeld of uitgeput, dan is dat een teken dat ons levensritme uit balans is geraakt. De orgaanklok kan inzicht geven in welke meridianen uit balans zijn. Daarnaast kan de orgaanklok worden ingezet om het beste moment te kiezen voor behandeling: in de actieve fasen reageren de organen bijzonder goed op alternatieve geneeswijzen zoals acupressuur, acupunctuur en gezondheidsthee.
Li Wu geeft ons met zijn boek een gefundeerde, begrijpelijke inleiding in het complexe systeem van de TCM:
* qi, yin en yang en de leer van de vijf elementen
* hoe ons lichaam via meridianen en partnermeridianen van energie wordt voorzien
* de orgaanklok: welk orgaan is op welke tijd actief?
* geneeskrachtige kruiden, massages, acupunctuur en acupressuur – welke natuurgeneeswijzen helpen?
* voorkomen en behandelen met complementaire geneeswijzen
Door weer naar onze innerlijke klok te gaan luisteren, kunnen we genezingsprocessen op gang brengen.
Li Wu is professor in de traditionele Chinese geneeskunde (Universiteit Yunnan) en studeerde psychologie in Duitsland. Daarnaast is hij qi-gongmeester, doctor in de acupunctuur en TCM en professor aan de University of East-West-Medicine in Californië. Hij heeft een succesvolle natuurgeneeskundige praktijk in München.