Fragment
I Nicolaasbasiliek IJsselstein
1 Geschiedenis
1.1 Parochie van de H. Nicolaas
Detail grafmonument van Guy van Avesnes in de Dom van Utrecht.
De parochie van de H. Nicolaas in IJsselstein bestaat sinds Pasen 1310 toen de Oude Nico-laaskerk werd geconsacreerd door Jan van Konstanz (Johannes Scopia*), de dominicaanse wij-bisschop van Utrecht. Bisschop Guy van Avesnes (Gewijde van Henegouwen)** woonde op dat moment als suffragaan2 bisschop een kerkvergadering bij in de Metropole Zetel van Keulen. In dat jaar werd mogelijk ook het miraculeuze beeldje van O.L. Vrouw van Eiteren gevonden respectievelijk in de kerk van IJsselstein geplaatst waarbij het tweemaal op wonderbaarlijke wijze naar Eiteren zou zijn teruggekeerd maar ten slotte in IJsselstein bleef (dergelijke zaken gebeurden altijd wanneer er iets te verdedigen viel, in dit geval de parochiële status van Eiteren).
Van 1396-1577 was genoemde kerk een kapittel- (collegiale) kerk. De toenmalige dorpen Ben-schop, Boveneind, Jaarsveld, Lopik en Lopikerkapel hadden al veel eerder eigen kerken en pastoors.
De Oude Nicolaaskerk vanuit de lucht ge-zien.****** De Oude Nicolaaskerk in restauratie na de brand van 1911. Foto uit Masterscriptie Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg door Eveline van Schie.
Vanaf het optreden van Luther***, Zwingli en Calvijn en het pauselijk onbegrip daarover was het met de eenheid en rust in de universele kerk gedaan en begon de onrust onder katholieken en het zelfbewustzijn onder ‘dissidenten’ te groeien. In veel Duitse vorstendommen roer¬den zich de milde Lutherse hervormers. In IJsselstein onder invloed van Frankrijk en Vlaanderen de felle aanhang’ van Calvijn.****
×