Samenvatting
De schilder Barend Graat woonde zijn hele leven in Amsterdam en heeft van 1645 tot 1709 tekeningen en schilderijen vervaardigd waarvan er nu nog ruim honderd bekend zijn. Opgeleid door zijn oom Hans Bodt tot landschaps- en dierschilder ontwikkelde hij zich in de loop der tijd tot genre- en historieschilder; bovendien heeft hij vele portretten van Amsterdammers geschilderd, met name van kooplieden en hun families.
Deze monografie, inclusief catalogue raisonné, bestaat uit tien hoofdstukken en zes bijlagen met alle relevante documenten betreffende Graats leven en werk. Vijf registers geven directe toegang tot de catalogus. In de eerste drie hoofdstukken worden het leven van de kunstenaar, de receptie van zijn werk en zijn opdrachtgevers besproken. In de daarop volgende hoofdstukken bevinden zich afbeeldingen van alle bekende landschappen, genreschilderijen, historie- en decoratiestukken, portretten en tekeningen, voorzien van informatie over herkomst, literatuur, bronnen en verbanden met werk van collega's. Het laatste hoofdstuk bevat grafiek naar Graats schilderijen, voornamelijk vervaardigd door zijn schoonzoon Matthijs Pool (1676-1740).
Margreet van der Hut is kunsthistorica. Zij schreef negen artikelen over het leven en werk van Barend Graat. In twee artikelen wordt Graats betrokkenheid bij de toneelwereld in het zeventiende-eeuwse Amsterdam besproken. Twee andere artikelen gaan over de gepubliceerde gedichten op zijn decoratiewerk. Op http://bossuit.rkdmonographs.nl verscheen een Monograph over het Beeld-snyders Kunst-Kabinet (1727), een boek met prenten naar Graats tekeningen van de sculpturen van Francis van Bossuit (1635-1692)