Fragment
De schrijver van vandaag ontmoet zijn uitgever niet meer. Het vak is de digitale snelweg opgereden. De uitgever van nu geeft je geen voorschot om op een zolderkamertje aan je manuscript te kunnen werken, maar een computerprogramma waarin je je meesterwerk kunt intikken, opslaan en aan hem sturen. Mits aan de enige voorwaarde is voldaan: je betaling. Jazeker, de wereld heeft zich omgedraaid: de kunstenaar wordt niet gehonoreerd maar betaalt zelf.
Deze werkwijze heet Printing on Demand (PoD): je bepaalt dus zelf hoeveel boeken je laat drukken. Voor- en nadelen zijn duidelijk. Het is net als met seks met jezelf: het lucht voor eventjes op maar het bevredigt toch niet echt. Je ziet je eigen werk een keer op echt papier met een echte omslag eromheen. Maar je moet je eigen boek verkopen. Je doet dus in feite zelf wat je uitgever vroeger voor jou deed, maar desalniettemin betaal je hem ook nog.
De bedragen die bij PoD over de bank gaan zijn niet misselijk. Vijfhonderd piek voor tien boekjes ben je zomaar kwijt. Meestal mag je dan nog niet eens plaatjes in het boek zetten, en ook komt het veel voor dat de vormgeving van de omslag van je boek van tevoren is vastgelegd. Wil je dat de uitgever zich toelegt op diens core-business, het lezen en beoordelen van je manuscript, dan geeft die niet thuis of laat je daarvoor extra dokken.
PoD is dus genaaid worden. Maar de overtreffende trap van naaien, naaier is Uitgeverij Aspekt.
Nu is dit nog notoire oplichting. Er is echter nog een aspect aan Aspekt dat bredere aandacht verdient. Had ik het hierboven over de klassieke uitgever die bij kennismaking met "zijn" aankomende auteur checkte of deze of diens familie in de laatste oorlog wel had gedeugd, bij Aspekt krijg je daarentegen de indruk dat je om bij de uitgever in de smaak te vallen maar beter bruin bloed in je aderen kunt hebben. Het fonds van Aspekt staat bol van de werken en werkjes die de "menselijke" kant belichten van figuren die in '40-'45 aan Hitler’s kant hun partijtje mee bliezen.
Van veteranen van de Waffen-SS tot de officieren van een Duitse pantserdivisie, van kampbeulen en folteraars tot collaborateurs en meelopers - zij worden ruimschoots en kritiekloos geportretteerd en geciteerd, en het gevoel bekruipt je dat hier van een poging tot eerherstel sprake moet zijn.
×