Samenvatting
Dit eerbetoon aan Gerrit van der Kooij biedt een rijke en gevarieerde collectie van archeologische en aanverwante essays over de Jordaanvallei.
De Jordaanvallei was en is nog steeds een plaats van vele facetten: een barrière maar ook een demografisch centrum, een steppe regio, alsmede een vruchtbare landbouwzone en een gebied met een mix van verschillende etnische groepen, culturen en ideeën. Het gebied vormt een rijke bron van informatie voor wetenschappers van verschillende disciplines en met verschillende academische achtergronden.
'A Timeless Vale' verenigt dertien van deze studies ter ere van Gerrit van der Kooij, ter gelegenheid van zijn pensionering als docent aan de Universiteit Leiden, Faculteit Archeologie, Onderzoeksactiviteiten en onderwijs, Near Eastern.
De hoofdstukken zijn chronologisch geordend en thematisch divers. Ze betreffen uiteenlopende thema's zoals een overzicht van Nederlandse culturele en archeologische activiteiten in Jordanië tijdens de laatste vijftig jaar (Raouf Sa'd Abujaber), historische verslagen van de Zerqa Driehoek (Eva Kaptijn), de paleo-ecologie van de Hula gebied (Willem van Zeist, Uri Baruch en Sytze Bottema), Khirbet Kerak aardewerk gevonden in Jericho (Lorenzo Nigro), de Jordaanvallei in de vroege bronstijd (Moawiyah M. Ibrahim), agrarische nederzetting en interactie tijdens de bronstijd (Steven E. Falconer en Patricia L. Fall), textielproductie op Tell 'Abu al-Kharaz (Peter M. Fischer), kleitabletten van Tell Deir' Alla (Zeidan A. Kafafi), een heiligdommodel uit Tel Kinrot (Martti Nissinen Munger en Stefan), een antropomorf beeld van Tell Damiyah (Lucas P. Petit), metallurgische opgravingen op Tell Hammeh en Tel Beth-semes (H. Alexander Veldhuijzen), de Perzische periode op Tell Deir 'Alla (Niels Groot CF), en suikerproductie in Jericho tijdens de Ayyubiden en Mamluk perioden (Hamdan Taha).
ASLU (Archaeological Studies Universiteit Leiden) is een serie van de Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden. Het eerste deel van ASLU verscheen in 1998. In de serie worden proefschriften en ander onderzoek van de Faculteit der Archeologie gepubliceerd. Sinds 2007 wordt de serie als een printing on demand-service gepubliceerd door de Leiden University Press.