€ 27,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Acht generaties Swart

De geschiedenis van een familie uit de Egmonden 1658-2006.

Rita Bijl & Aarnout Leijnse • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Het onderzoek naar de Egmondse familie Swart heeft een interessante familiegeschiedenis opgeleverd.
    Het begon in 1658 met Mr. Jan Jansz. Swart die in Egmond aan Zee een aantal herbergen kocht.
    Via Egmond aan den Hoef kwamen zijn nazaten in 1870 in Egmond-Binnen terecht.
    Egmond-Binnen was toen een klein dorp. Het bestond uit ruim 300 inwoners en omvatte een 45-tal huizen en boerderijen en tenminste een herberg. Deze herberg is tot 2007 ruim 135 jaar in bezit van de familie Swart geweest en heeft zich ontwikkeld tot het etablissement dat u op de voorzijde van het boek ziet afgebeeld.
    Hoe dit alles tot stand is gekomen kunt u lezen in dit boek.

    N.B. Dit boek is een hernieuwde uitgave van het in 2007 verschenen boek; aan de tekst en de afbeeldingen is niets veranderd.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 146
    Uitgeverij : Niet bekend
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 02-2019
  • Inhoudsopgave
    niet beschikbaar
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 27,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Fragment uit hoofdstuk 1:
Mr. Jan Swart werd in ongeveer 1658 geboren en trouwde met de in Egmond aan Zee wonende Annetje Jacobs Visbien. De juiste datum van dit huwelijk hebben we niet kunnen achterhalen, maar het moet voor 1 maart 1694 zijn geweest. Het echtpaar kreeg drie kinderen, Jan, Leuntje en Dirk. In de archieven wordt Jan Jansz. Swart meestal aangeduid als Mr. Jan Swart, chirurgijn. Hieruit blijkt dat zijn beroep chirurgijn was. Deze chirurgijns werden namelijk in de 17e en 18e eeuw aangeduid met de titel Meester, terwijl de aanduiding van hun beroep vaak deel van hun naam uitmaakte.
Wat was nu een chirurgijn? De naam van hun beroep was afgeleid van een Portugees woord en betekende barbier. Ze waren veelal werkzaam in de dorpen en kleine gemeenschappen op het platteland, maar ook op de schepen van de VOC oefenden chirurgijns hun beroep uit. Er bestond geen school met een opleiding voor chirurgijn ......enz. ...... Naast de werkzaamheden als scheren en het verzorgen van de baard bestond het ambacht van de chirurgijns ook uit de behandeling van zweren en ontstekingen, het trekken van tanden en kiezen en de verzorging van botbreuken. De genezing van inwendige ziekten werd overgelaten aan de doctor medicinae, een academisch gevormde arts, meestal werkzaam als stadsheelmeester. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen