Fragment
VOORWOORD Voor wie is dit boek? Primair voor aannemers. En voor opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten, constructeurs, bouwbegeleiders, leveranciers en adviseurs in de bouw die meer willen weten over de juridische en contractuele gevolgen van de Wkb.
Waar gaat het over? De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en de daaruit voortvloeiende wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek (BW). De Wkb treedt per 1 oktober 2022 of 1 januari 20231 in werking, tegelijk met de Omgevingswet. Met de nieuwe bouwwet zorgt de bouw zelf voor meer bouwkwaliteit en minder faalkosten. Het private stelsel van de Wkb en de vijf wijzigingen van het BW, raken de hele bouw en de afspraken tussen partijen in de bouw. Daarom is het belangrijk om een idee te hebben van elkaars rechten en verplichtingen als het gaat om bouwen en verbouwen. Zo begrijp je wat je hebt afgesproken, hoe je met elkaar kunt samenwerken. Met kennis van (bouwrechtelijke) zaken kun je een hoop problemen, geschillen en aansprakelijkheid voorkomen.
Hoe werkt het? In dit boek leg ik aan de hand van een vergelijking tussen de situatie nu en straks uit wat de vijf wijzigingen van het BW inhouden en praktisch betekenen. Aan de hand van voorbeelden krijg je concrete handvatten om met de nieuwe bouwwet om te gaan. Zodat je weet waar je aan toe bent en weet hoe je heldere afspraken kunt maken. De relevante wetteksten nu en onder de Wkb zijn opgenomen als bijlage bij dit boek.
Over mij Ik ben advocaat bij Bavelaar Advocaten in Amsterdam gespecialiseerd in bouw- en vastgoedrecht. Ik adviseer en procedeer over het civiele bouw- en vastgoedrecht. Ook ben ik oprichter van www.debouwadvocaat.nl, een website met blogs over het bouwrecht en de Wkb. Daar leg ik helder en praktisch uit hoe het private stelsel in elkaar zit en wat de gevolgen zijn voor de bouwpraktijk.
×