Samenvatting
In 2015 was Antwerpen gaststad van de 26ste ICHC - Internationale Conferentie over Historische Cartografie. Drie eminente sprekers hebben voor HistoriANT 4-2016 hun bijdrage uitgeschreven tot een wetenschappelijk artikel. Eerst wordt de laatmiddeleeuwse Scheldekaart besproken, die een uniek beeld geeft van de lokaliteiten in het estuarium van de Schelde voor de landschapswijzigingen vanaf de zestiende eeuw. Vervolgens wordt duidelijke hoezeer Abraham Ortelius in zijn opus magnum Theatrum Orbis Terrarum een merkwaardige renaissancistische visie op de wereld heeft geschetst. Het dossier wordt afgesloten met een digitale cartografische benadering van de recent (her)ontdekte zestiende-eeuwse plattegrond van Antwerpen.
De andere bijdragen gaan in op het leven van dienstmeisjes uit de Antwerpse polders en werkzaam bij de Antwerpse burgerij, op de geschiedenis van het Antwerpse stadsarchief van 1895 tot 1933 en op de trage evolutie naar een modern professioneel archiefbestuur. Opnieuw worden in het jaarboek de talrijke activiteiten besproken van diverse cultuurhistorische en wetenschappelijke instellingen die verbonden zijn aan Antwerpen.
Redactie en leescomité
Daniela Büchler, Joost Depuydt (stad Antwerpen), Hilde Greefs (UAntwerpen), Gustaaf Janssens (KULeuven), Iris Kockelbergh (stad Antwerpen), Michael Limberger (UGent), Catherina Lis (VUBrussel), Danielle Maufort, Jan Muylle (UGent), Inge Schoups (stad Antwerpen), Hugo Soly (VUBrussel), Els Spitaels, Steven Van Impe (stad Antwerpen), Johan Veeckman (stad Antwerpen) en Anne Winter (VUBrussel)